ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες προβλέψεις για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Νέες προβλέψεις για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων
AP

Εκεί που υπήρχε εφησυχασμός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώνεται και η εκστρατεία σύσφιξης της ΕΚΤ τελειώνει, ήρθαν τα νέα δεδομένα από τον πληθωρισμό αλλά και την ανθεκτικότητα της οικονομίας να φέρουν τα πάνω κάτω στις προβλέψεις.

Πλέον, επενδυτές και αναλυτές βλέπουν συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, με το τελικό επιτόκιο να εκτιμάται στο 3,75% με 4%, από 3,25%-3,5% που προβλεπόταν πριν. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία −τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις ίδιες τις κυβερνήσεις− τόσο φέτος όσο και το 2024, δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος του κύκλου σύσφιξης χρειάζεται 9-12 μήνες για να εκδηλωθεί.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των επιτοκίων σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια τον Ιανουάριο του 2023 δείχνουν ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν υποστεί τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 50 μονάδες βάσης, με έμφαση στα επιτόκια δανεισμού των πολύ μικρών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για δάνεια έως 250.000 ευρώ, που έχουν αυξηθεί στο 6,34%, αλλά και για δάνεια από 250.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ, που έχουν αυξηθεί στο 5,63%. Υψηλό είναι και το μέσο κόστος χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή για δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έχει αυξηθεί στο 4,85% από 4,49% τον Δεκέμβριο, ενώ το μέσο κόστος των επαγγελματικών δανείων έχει αναρριχηθεί στο 7,20% από 7,06% τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκρατημένες είναι οι αυξήσεις στα κυμαινόμενα επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στο 3,90% από 3,81% τον Δεκέμβριο, αλλά και στα καταναλωτικά δάνεια με συγκεκριμένη ή χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια (αφορά πιστωτικές κάρτες και ανακυκλούμενες πιστώσεις), το επιτόκιο των οποίων διαμορφώνεται στο 11,36% (από 11,32%) και στο 14,73% (από 14,68%) αντίστοιχα, επίπεδο ωστόσο που είναι ούτως ή άλλως υψηλό σε σχέση και με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα δάνεια, το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,01%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,16%. Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης στο 5,05%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,09%.