ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως 72 δόσεις

Η νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών έως 72 δόσεις
Pixabay

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης των ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων που απωλέσθησαν ή κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1/2/2023. Η αναβίωση των ρυθμίσεων αυτών πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων. Η αναβίωση των ρυθμίσεων περνάει από την υποχρεωτική, εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης, ένταξη των αρρύθμιστων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Το σχήμα αυτό καλύπτει και όσους είχαν ενταχθεί νωρίτερα στις 24-48 δόσεις και έχασαν τη ρύθμιση.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται η διευκόλυνση αποπληρωμής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών και η αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας μέσω της παροχής δυνατότητας επανένταξης στις ρυθμίσεις των άρθρων 98109 του ν. 4611/2019, Α' 73 (ρύθμιση σε έως 120 δόσεις) και του άρθρου 289 του ν. 4738/2020, Α'207 (ρύθμιση σε έως 72 δόσεις) για την υπολειπόμενη (κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης) οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της δυσκολίας εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, που παρατηρείται στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

Ακόμη, επιδιώκεται η παροχή διευκόλυνσης σε οφειλέτες που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους στη Φορολογική Διοίκηση που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης παρέχεται στα πρόσωπα αυτά η δυνατότητα ρύθμισης τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους σε Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ., που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023, σε έως και εβδομήντα δύο (72) μηνιαίες δόσεις.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει επίσης τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διαμορφώθηκε, για εργοδότες και ασφαλισμένους με ρυθμισμένες οφειλές, τα τελευταία τρία (3) έτη, τόσο λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η οποία, άμεσα ή έμμεσα, έπληξε το σύνολο των δραστηριοτήτων και κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία και της αιφνίδιας ανόδου των τιμών, κυρίως των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών, που ενέσκηψαν και στην Ελλάδα εντός του έτους 2022.

Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διαμορφώθηκε, για εργοδότες και ασφαλισμένους μερικώς συνεπείς ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, τους τελευταίους δεκαέξι μήνες λόγω της αιφνίδιας παγκόσμιας ανόδου των τιμών, κυρίως των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών, και του πολέμου στην Ουκρανία.