ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διήμερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Διήμερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας
AP

Εν μέσω τραπεζικής καταιγίδας στην Ευρώπη, ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.

Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα, ένα θετικό πόρισμα από τους ευρωπαίους αξιολογητές, θα στείλει επιπλέον μηνύματα σε αγορές και οίκους για τις προσεχείς αναβαθμίσεις. Διότι θα γίνει εκτενής συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023.

Η νέα αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο επικεφαλής σήμερα και αύριο με τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών. Τα κλιμάκια των θεσμών έχουν βάλει ήδη στο μικροσκόπιο τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα από την ενισχυμένη εποπτεία.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που είναι πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο είναι οι μεταρρυθμίσεις για την εργατική νομοθεσία, τη Δικαιοσύνη και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Στα καυτά θέματα είναι το ιδιωτικό χρέος και η πρόοδος του εξωδικαστικού μηχανισμού και η ενεργοποίηση του φορέα ακινήτων. Το πόρισμα των θεσμών, το οποίο αναμένεται τον Μάιο, θα δημοσιευθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Στη λίστα με τις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback, πρόοδος ως προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έναρξη διαλόγου για τον φορέα ακινήτων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, η εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας (Ν. Κατσέλη), μία σειρά αποκρατικοποιήσεων, για το Κτηματολόγιο, το 65% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας θα πρέπει να αναρτηθεί και η επικύρωση του 95% των δασικών χαρτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, να εγκριθεί η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις κ.λπ..