ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σοκ από τον OPEC+ - Στα ύψη οι τιμές

Πετρέλαιο: Σοκ από τον OPEC+ - Στα ύψη οι τιμές
AP Photo

H απροσδόκητη ανακοίνωση του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, οδηγεί σε ράλι τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Η παραπάνω κίνηση προκαλεί έντονο εκνευρισμό στον Λευκό Οίκο, ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση τη Fed, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε του καρτέλ, δεσμευόμενη για μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ την ακολούθησαν το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αλγερία. Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής που εφάρμοζε από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023.

H τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στις πρωινές συναλλαγές κατά 8% και στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε στο 5,5%.

Πάντως κορυφαίοι αναλυτές αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του «μαύρου χρυσού» και πλέον την βλέπουν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

H Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την τιμή του Brent μετά την αναπάντεχη απόφαση του OPEC+.

Ο αμερικανικός οίκος αυξάνει κατά 5 δολ. στα 95 δολ. ανά βαρέλι την πρόβλεψη για την τιμή του Brent τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ για το Δεκέμβριο του 2024 η εκτίμηση αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 3 δολ. στα 100 δολ. ανά βαρέλι.