ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 24 ωρών για αλλαγές στο Ε9 που θα μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ

Περιθώριο 24 ωρών για αλλαγές στο Ε9 που θα μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ευκαιρία να ξεφουσκώσουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ πριν αυτός χτυπήσει την πόρτα τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Οσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία που αφορούν αποθήκες, πάρκινγκ, όροφο, τετραγωνικά, ποσοστά συνιδιοκτησίας και κυριότητας ή το 2022 απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά κάποιο ακίνητο ή αποκάλυψαν στους δήμους «ξεχασμένα» τετραγωνικά προλαβαίνουν μέχρι και σήμερα να ενημερώσουν το Ε9 και να δηλώσουν τις αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

Η ΑΑΔΕ θα κλείσει αύριο Μεγάλη Πέμπτη την πλατφόρμα του Ε9 έτους 2023 για να τρέξει τη διαδικασία της εκκαθάρισης του φετινού ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον φόρο από τα τέλη Μαΐου.

Η πλατφόρμα για το 2023 θα ανοίξει μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και όσοι εντοπίσουν λάθη στο νέο «ραβασάκι» θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 και να εξοφλήσουν τον φόρο που θα προκύψει με το νέο εκκαθαριστικό σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ και συνήθως αποδεικνύονται σημαντικές καθώς μειώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Αν για παράδειγμα έχετε προσθέσει τα τετραγωνικά της αποθήκης στα τετραγωνικά του σπιτιού σας, το λάθος κοστίζει 90% παραπάνω ΕΝΦΙΑ για την αποθήκη ενώ αντίστοιχα για ένα ημιτελές κτίσμα το οποίο δεν εμφανίζεται όπως πρέπει, η επιβάρυνση είναι 60%.