ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα το παραδοσιακό βάψιμο των αυγών - Στα ύψη οι τιμές

Σήμερα το παραδοσιακό βάψιμο των αυγών - Στα ύψη οι τιμές

Αυγά: Πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν να βάψουν μόνοι τους τα αυγά όπως επιτάσσει το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης και άλλοι επιλέγουν να τα προμηθευτούν βαμμένα από την αγορά 

Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες τα αυγά. Αρκετοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν να αγοράσουν έτοιμα βαμμένα, με κόκκινο χρώμα, ενώ πολλοί επιλέγουν να τα βάψουν οι ίδιοι στο σπίτι και να τηρήσουν το έθιμο εξ ολοκλήρου.

Στη Βαρβάκειο σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ακόμα και παράδοση κατ' οίκον έκαναν οι επαγγελματίες για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση, με τον οδηγό να μεταφέρει στην κάμερα του Alpha ότι έκανε περίπου 30 δρομολόγια για ντελίβερι αυγών.

Εξάλλου πολλοί είναι οι καταναλωτές που επιλέγουν να βάψουν μόνοι τους τα αυγά, όπως επιτάσσει το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης. «Δεν υπολόγισα το κόστος, πήρα 3 καρτέλες», δηλώνει καταναλωτής στην κάμερα.

«15 ευρώ τα 30 αυγά», δηλώνει άλλος καταναλωτής ότι προμηθεύθηκε τα αυγά για να βαφτούν κόκκινα και να τσουγκριστούν στο πασχαλινό τραπέζι.

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης φέτος τα αυγά πωλούνται προς 26 λεπτά το ένα ενώ πέρυσι ήταν στα 16 λεπτά, με τα βαμμένα αυγά φέτος να είναι στα 50 λεπτά από 30 λεπτά πέρυσι.

Στη Βαρβάκειο η τιμή για τα άβαφα αυγά ξεκινάει από τα 18 λεπτά και ποικίλει ανάλογα το μέγεθος. Και εκεί τα βαμμένα αυγά κοστίζουν 50 λεπτά το ένα.

Παραγωγοί αναφέρουν στην κάμερα ότι η κίνηση ήταν αρκετή και χθες Μεγάλη Τετάρτη αλλά και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, ενώ όπως λένε πέρυσι τα βαμμένα αυγά πωλούνταν στα 6,5 με 7 ευρώ το μεγάλο μέγεθος, ενώ φέτος στα 15 ευρώ είναι τα μεσαία αυγά.

Παρά την αύξηση των τιμών πάντως η κίνηση φαίνεται πως είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τα άβαφα αυγά να βγαίνουν πρώτα στις προτιμήσεις των πελατών και τους επαγγελματίες να βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν, αφού το έθιμο τηρείται ακόμα και αν πρέπει να μειωθούν οι ποσότητες.