ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες ο ελληνικός ντάκος

Στην κορυφή της λίστας με τις 100 καλύτερες σαλάτες ο ελληνικός ντάκος

Παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε ο ελληνικός ντάκος στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον γαστρονομικό ιστότοπο Taste Atlas, όπου στις 50 πρώτες θέσεις συμπεριλήφθηκαν ακόμη πέντε δημοφιλείς ελληνικές σαλάτες: η χωριάτικη στην 5η θέση, τα χόρτα στην 24η, η πατατοσαλάτα στην 33η, η παντζαροσαλάτα στην 35η και η τονοσαλάτα στην 50ή. 

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάππαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας», αναφέρει στην περιγραφή του το Taste Atlas παραθέτοντας και τα βασικά συστατικά τού εν λόγω πιάτου – κρητικό παξιμάδι, ντομάτα, μυζήθρα, ελαιόλαδο, ρίγανη, ελιές, κάππαρη, αλάτι.

Δημιούργημα ανάγκης τα παξιμάδια, καθώς έτσι διπλοφουρνισμένο το ψωμί διατηρούνταν για πολύ καιρό χωρίς φόβο. Γνωστά και από την αρχαιότητα ως διπυρίτες άρτοι, φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα με διάφορες αναμείξεις αλεύρων. Συνοδευμένα με ελιές, τυρί και φρέσκια ντομάτα το καλοκαίρι, είναι ένα ωραιότατο πρωινό, δεκατιανό ή ελαφρύ βραδινό.

Τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής (και μπήκε και στα μενού πολλών εστιατορίων – δυστυχώς, όμως, ολοχρονίς, με άνοστες ντομάτες) ο κρητικός ντάκος, παξιμάδι στρογγυλό από κρίθινο και σταρένιο αλεύρι, με ντομάτα τριμμένη ή κομμένη σε κυβάκια, ξινομυζήθρα (ή φέτα), ελαιόλαδο και ρίγανη ξερή, τριμμένη. Στην πραγματικότητα, ντάκους στην Κρήτη λένε τα παραλληλόγραμμα παξιμάδια από μακρόστενα ψωμιά, ενώ τα στρογγυλά, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον γι’ αυτή τη χορταστική σαλάτα, κριθαροκουλούρες.