ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διευρυμένα κριτήρια η επιδότηση δανείων

Με διευρυμένα κριτήρια η επιδότηση δανείων
INTIME

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για την επιδότηση του 50% της αυξημένης δόσης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες προς τα ευάλωτα νοικοκυριά με βάση τα διευρυμένα κατά 30% κριτήρια που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών. 

Χθες δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τα νέα κριτήρια βάσει των οποίων το εισόδημα καθορίζεται μεταξύ 9.100 έως 27.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών, ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας καθορίζεται μεταξύ 156.000 έως 234.000 ευρώ.

Η διεύρυνση των κριτηρίων αναμένεται ότι θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων του προγράμματος, που μέχρι σήμερα προχωράει με αργούς ρυθμούς.

Με βάση την πορεία των εγκεκριμένων αιτήσεων μόλις 2.712 έχουν πάρει το πράσινο φως για την ένταξή τους στο πρόγραμμα έναντι 30.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στις 40.000.

Το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια.