ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ψηφιακό ευρώ στο επίκεντρο του Eurogroup

Το ψηφιακό ευρώ στο επίκεντρο του Eurogroup
European Union

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο, Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Ιουνίου, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Ειδικότερα, αύριο το μεσημέρι ο κ. Πελαγίδης θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία αναμένεται να εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2022. Θα συζητηθούν, επίσης, η πορεία επικύρωσης της αναθεωρημένης Συνθήκης του ESM και η εν εξελίξει αναθεώρηση των εργαλείων χρηματοοικονομικής συνδρομής, της ικανότητας δανεισμού και της κεφαλαιακής επάρκειας του Μηχανισμού.

Το απόγευμα, ο κ. Πελαγίδης θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις πρόσφατες Εκθέσεις Μεταπρογραμματικής Εποπτείας για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, ακόμα, παρουσίαση των απόψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σήμερα. Τα μέλη του Eurogroup θα κληθούν να καταθέσουν τις πρώτες αντιδράσεις τους επί των απόψεων αυτών, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Eurogroup θα παρουσιάσει τα κυριότερα σημεία της επιστολής που θα απευθύνει προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το έργο του Eurogroup από τον Μάρτιο του 2023 και τα σχέδια για τους επόμενους μήνες.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση από το ΔΝΤ των κυριότερων σημείων της Έκθεσης που συνέταξε για την Ευρωζώνη με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα και σε διευρυμένη σύνθεση, με δύο κύρια θέματα. Το πρώτο θα είναι η επικαιροποιημένη ενημέρωση για το σχέδιο του ψηφιακού ευρώ, με βάση, αφενός, προφορική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της έκδοσης της σχετικής νομοθετικής πρότασης και, αφετέρου, παρουσίαση της ΕΚΤ για την υψηλού επιπέδου προϊοντική περιγραφή του ψηφιακού ευρώ.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης θα είναι το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το Β΄ εξάμηνο του 2023.

Μεθαύριο, Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει το πρωί στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΤΕπ, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι ετήσιες εκθέσεις της Επιτροπής Ελέγχου για το οικονομικό έτος 2022, η ανανέωση της σύνθεσης του Συμβουλίου Διευθυντών της ΕΤΕπ, καθώς και η προεδρία και η μερική ανανέωση της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου.

Στη συνέχεια, ο κ. Πελαγίδης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν φορολογικά ζητήματα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Βασικό θέμα συζήτησης του μεθαυριανού Ecofin θα είναι, επίσης, η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, η Προεδρία θα παρουσιάσει την πορεία των εργασιών όσον αφορά τις τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ θα επιδιωχθεί η έκδοση εκτελεστικής απόφασης για την έγκριση τροποποιημένου σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Εσθονίας.

Το Ecofin θα εγκρίνει συστάσεις σχετικά με τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για το 2023, προκειμένου αυτές να διαβιβαστούν προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τέλος, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους Υπουργούς σχετικά με την πορεία των εργασιών όσον αφορά την εφαρμογή της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ε.Ε. προς την Ουκρανία.