ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ

Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ
Φωτογραφία αρχείου

Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της η ΑΑΔΕ.

Πλέον, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι στοχευμένοι, ενώ οι ελεγκτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (για κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ήδη). Πληροφορίες αναφέρουν ότι την προσεχή τετραετία αναμένονται σημαντικές αλλαγές κυρίως με την πρόσληψη νέων ελεγκτών, καθώς η χώρα μας έχει από τους λιγότερους ελεγκτές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο πρώτο τετράμηνο του έτους το κέντρο ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου έχει εκδώσει 656 νέες εντολές ελέγχου, ενώ άλλοι 1.248 έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Με βάση τα στοιχεία, έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 48,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ ασχολούνται με 21 μεγάλους έλεγχους που αφορούν την ακίνητη περιουσία.

Ακόμη, το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων έχει εκδώσει 448 νέες εντολές ελέγχου, ενώ την ίδια στιγμή «τρέχουν» 895 έλεγχοι. Με βάση τα στοιχεία έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα 129 εκατ. ευρώ.

Τα ελεγκτικά κέντρα, που ανέλαβαν δράση στις αρχές του χρόνου, έχουν εκδώσει 5.422 νέες εντολές ελέγχου. Μάλιστα στο μικρό αυτό διάστημα που λειτουργούν έχουν ολοκληρωθεί 1.946 φρέσκες υποθέσεις και βεβαιώθηκαν 83 εκατ. ευρώ πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Σε διάστημα ενός μηνός έχουν υποβληθεί 152 αναφορές στην Αρχή για το Ξέπλυμα για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, με τον συνολικό όγκο των ελεγχόμενων υποθέσεων να φτάνει στα 376 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν και 175 υποθέσεις προς την ΑΑΔΕ για μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 325 εκατ. ευρώ.