ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερος ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Σε υψηλά 22 ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ακριβότερος ο δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Σε υψηλά 22 ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ
INTIME

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, από τον Μάιο του 2001, αύξησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει ξεκάθαρα πως δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα παύσης της νομισματικής σύσφιγξης και ότι θα υπάρξει νέα αύξηση τον Ιούλιο, και ίσως και στη συνέχεια, καθώς η μάχη της τιθάσευσης του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο αύξησε και τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,5%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4% και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,25%. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) από τον επόμενο μήνα. Σημειώνεται πως η συνολική αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 φτάνει πλέον τις 400 μονάδες βάσης, την ταχύτερη στην οποία έχει προχωρήσει στην ιστορία.

Το γεγονός ότι οι νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τοποθετούν υψηλότερα τον ονομαστικό και ειδικά τον δομικό πληθωρισμό, ενίσχυσε τα επιχειρήματα για συνέχιση της σύσφιγξης, ενώ η ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής δικαιολογεί και το μικρό ύψος της αύξησης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι με εξαίρεση τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, σε όλες τις υπόλοιπες χορηγήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο οι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται. Οι τράπεζες από τον περασμένο μήνα έχουν ενεργοποιήσει μία νέα δράση για όλα τα πράσινα δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν ληφθεί για τη χρηματοδότηση ακινήτων. Εκεί οι δείκτες αναφοράς (βασικό επιτόκιο ΕΚΤ, euribor) με τους οποίους είναι συνδεδεμένα τα επιτόκια θα παραμένουν κλειδωμένα για 12 μήνες. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης αυτών των χορηγήσεων θα διατηρηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου 2023. Αλλά το «πάγωμα» στην άνοδο των επιτοκίων αυτών δεν αφορά στα νέα δάνεια, δηλαδή για αυτά που είχαν χορηγηθεί πριν από την ανακοίνωση της δράσης.

Επιπτώσεις, επίσης, ενδέχεται να σημειωθούν στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια καθώς το μεγαλύτερο μέρος είναι με κυμαινόμενα επιτόκια. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 7,08% από 4,8% πέρσι.

Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων από την ευρωτράπεζα δεν σταματά τον Ιούνιο, καθώς είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αυξηθούν εκ νέου τον Ιούλιο, σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί και έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στον στόχο του 2%. Ολο αυτό το κλίμα αυξήσεων έχει επηρεάσει τα ομόλογα της ευρωζώνης και ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,75%, από 3,68%, έναντι 2,44% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 1,31%.

Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, σε 3% το 2024 και σε 2,2% το 2025. Σύμφωνα με την Κομισιον, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,2% και 2,4% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.