ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ ζητά νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και σφικτή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη

Το  ΔΝΤ ζητά νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και σφικτή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη
AP

Συστάσεις για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση από τα κράτη μέλη, ώστε να περιορισθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρας, εμπεριέχονται στην απολογιστική έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεσή του πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση, που τώρα συζητείται, των δημοσιονομικών κανόνων και των κανόνων χρέους του μπλοκ που στηρίζουν την αξία του ευρώ.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως», τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με περικοπές δαπανών, επειδή η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί συγκρατημένα φέτος και του χρόνου, παρά τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί ο δημοσιονομικός χώρος», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Το ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ολοκληρώσουν τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων.

«Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα στήριζε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», αναφέρει το ΔΝΤ.