ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Εκτεταμένο ξέπλυμα χρήματος από ιδρύματα πληρωμών σε χώρες της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών: Εκτεταμένο ξέπλυμα χρήματος από ιδρύματα πληρωμών  σε χώρες της ΕΕ
Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) δημοσίευσε σήμερα έκθεση σχετικά με τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που συνδέονται με ιδρύματα πληρωμών σε χώρες της ΕΕ. Τα ευρήματά του υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος στον τομέα ενδέχεται να μην αξιολογούνται και να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα ιδρύματα και τις εποπτικές αρχές τους.

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αξιολόγησε την κλίμακα και τη φύση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος στον τομέα των ιδρυμάτων πληρωμών. Εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο τα ιδρύματα πληρωμών εντοπίζουν και διαχειρίζονται τους κινδύνους και τι κάνουν οι εποπτικές αρχές για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους όταν εξετάζουν μια αίτηση για άδεια λειτουργίας ενός ιδρύματος πληρωμών και κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ιδρύματος πληρωμών.

Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών υποδηλώνουν ότι γενικά τα ιδρύματα του κλάδου δεν διαχειρίζονται επαρκώς τον κίνδυνο που σχετίζεται με το ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εσωτερικοί έλεγχοι για ξέπλυμα στα ιδρύματα πληρωμών είναι συχνά ανεπαρκείς για την πρόληψη του και αυτό συμβαίνει παρά τον υψηλό εγγενή κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται ο κλάδος.

Τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Αρχή Τραπεζών υποδηλώνουν επίσης ότι δεν κάνουν όλες οι αρμόδιες αρχές αρκετά επί του παρόντος για την αποτελεσματική εποπτεία του τομέα. Ως αποτέλεσμα, τα ιδρύματα πληρωμών με αδύναμους ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος μπορούν να λειτουργούν ανενόχλητα στην ΕΕ και να μετακινούνται σε κράτη μέλη όπου οι διαδικασίες αδειοδότησης και εποπτείας για το ξέπλυμα είναι λιγότερο αυστηρές. Έτσι, αποκτούν κοινοτικό «διαβατήριο» για τη διασυνοριακή διαβίβαση των δραστηριοτήτων τους .

Κατά την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών η αποτυχία διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με το ξέπλυμα στον τομέα των ιδρυμάτων πληρωμών μπορεί να επηρεάσει την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ.