ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Η κεντρική τράπεζα ζητά μέτρα για την ανθεκτικότητα των τραπεζών

Ελβετία: Η κεντρική τράπεζα ζητά μέτρα για την ανθεκτικότητα των τραπεζών
AP

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντληθούν διδάγματα και να ληφθούν μέτρα στον απόηχο της κρίσης της Credit Suisse που οδήγησε στη χρεοκοπία της τράπεζας και την αναγκαστική διάσωση από την ανταγωνιστική UBS.

"Αυτά τα μέτρα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια εμπιστοσύνης όπου είναι δυνατόν και να διασφαλιστεί ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικών επιλογών για τη σταθεροποίηση, ανάκαμψη ή διάλυση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας σε περίπτωση κρίσης", είπε η κεντρική τράπεζα, στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για το 2023.

Ζήτησε επίσης να κληθούν οι τράπεζες στο μέλλον να προετοιμάσουν ένα ελάχιστο ποσό περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να δεσμευτούν για ασφάλεια.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έγινε πρόσφατα ακόμη μεγαλύτερη, μετά τη διάσωση της Credit Suisse σε μια εξαγορά που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές τον Μάρτιο και επισημοποιήθηκε από την UBS στις 12 Ιουνίου.

Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες εάν η Ελβετία μπορεί να επιβλέπει αποτελεσματικά μια τράπεζα που τώρα έχει ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 120.000 εργαζομένους παγκοσμίως και κινδύνους που συνδέονται με αυτά.

Η SNB είπε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να κρίνει πόσο ανθεκτική θα ήταν η πρόσφατα συγχωνευμένη τράπεζα. "Τα διαθέσιμα προς το παρόν δεδομένα δεν επαρκούν για μια συνολική αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της συνδυασμένης τράπεζας σε μια τόσο μελλοντική ανάλυση", αναφέρεται στην έκθεση.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι υπάρχουν, ωστόσο, τρεις βασικές παρατηρήσεις που προέρχονται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου ότι η συμμόρφωση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη σε μια τράπεζα.

"Δεύτερον, τα κεφαλαιακά μέσα AT1 απορρόφησαν ζημιές μόνο καθώς φτάσαμε στο σημείο της μη βιωσιμότητας και η παρέμβαση της πολιτείας κατέστη αναγκαία", ανέφερε η έκθεση.

Η SNB είπε επίσης ότι η κλίμακα και ο ρυθμός των εκροών καταθέσεων στην Credit Suisse που προέκυψαν από την απώλεια εμπιστοσύνης ήταν άνευ προηγουμένου και πιο σοβαροί από ό,τι αναμενόταν βάσει των κανονισμών ρευστότητας.