ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θάμπωσαν» οι τιμές των διαμαντιών - Μέσα σε 16 μήνες υποχωρούν κατά 18%

«Θάμπωσαν» οι τιμές των διαμαντιών - Μέσα σε 16 μήνες υποχωρούν κατά 18%
Yuriko Nakao | Getty Images News | Getty Images

Οι τιμές των διαμαντιών υποχώρησαν κατά 18% από τα υψηλά όλων των εποχών του Φεβρουαρίου του 2022 και είναι χαμηλότερα κατά 6,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Ακατέργαστων Διαμαντιών. Και η αξία τους δε πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω, όπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς στο CNBC.

Τα διαμάντια, μαζί με άλλα κοσμήματα, είδαν τις τιμές τους να ενισχύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company σε έκθεση που παρουσίασε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. «Ήταν γεμάτοι μετρητά από δυναμικές κεφαλαιαγορές και προγράμματα οικονομικής τόνωσης και πρόθυμοι να τα ξοδέψουν σε σημαντικά δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα», είπαν.

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να φάνε έξω, όλα αυτά τα επιπλέον χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή είδη και κοσμήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angara Jewelry, Ankur Daga.

Και όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει ξανά, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να μαζεύονται και πέρασαν σε «απότομη πτώση», πρόσθεσε.

Ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η πιο αργή κινεζική οικονομική ανάκαμψη και το αβέβαιο μακροοικονομικό υπόβαθρο είναι επίσης κινητήριες δυνάμεις μιας ασθενούς αγοράς, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.