Η ακτινογραφία των φορολογικών βαρών σε Ελλάδα και ευρωζώνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία των φορολογικών βαρών σε Ελλάδα και ευρωζώνη

Τα συνολικά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων της χώρας εκτιμώνται σε περίπου 80 δισ. ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 60 δισ. ευρώ δηλώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βεβαίως πληρώνουν και τους περισσότερους φόρους. 

Η Ελλάδα συγκεντρώνει φόρους και εισφορές λιγότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό από μακροοικονομικής απόψεως είναι ασύμβατο με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρώπη, καθώς το χρέος δεν είναι παρά φόροι των οποίων η καταβολή έχει αναβληθεί.

Από το 2018 έως το 2021 στην Ελλάδα το σύνολο των φόρων και των εισφορών μειώθηκε κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει λιγότερους φόρους εισοδήματος από όσους συγκεντρώνουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη. Οι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κάτω από τα επίπεδα της ευρωζώνης. Από το 2018 και μετά οι εταιρικοί φόροι έχουν μειωθεί αναλογικά περισσότερο από τους φόρους εισοδήματος των νοικοκυριών. Τα εθνικά στοιχεία ότι από το 2018 έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που απορροφάει η εργασία, ενώ το μερίδιο των λειτουργικών κερδών επιχειρήσεων έχει σημειώσει άλμα 4 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα οι φορολογικές κλίμακες «πάγωσαν» όταν εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνει το εισόδημα ενός φορολογουμένου σε ανώτερη φορολογική κλίμακα χωρίς στην πραγματικότητα να έχει αυξηθεί στο ελάχιστο η αγοραστική του δύναμη. Και δεν υπάρχει καμία διαφυγή για όσους φορολογούνται αυτόματα με την παρακράτηση του φόρου από μισθό ή σύνταξη.

Ετσι, αν το εισόδημα συνταξιούχου ήταν το 2022 στις 20.000 ευρώ τον χρόνο και το 2023 φτάσει στις 22.000 ευρώ, η διαφορά των 2.000 ευρώ θα φορολογηθεί με οριακό συντελεστή 28%, ενώ μέχρι τώρα ο ανώτατος συντελεστής βάσει του οποίου φορολογείτο ο συγκεκριμένος συνταξιούχος ήταν το 22%. Μόνο και μόνο επειδή δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, το μερίδιο των μισθωτών και των συνταξιούχων στα συνολικά φορολογικά βάρη αναμένεται να ανέβει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Οι φόροι στην παραγωγή, κυρίως ο ΦΠΑ, αποφέρουν περισσότερα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παρά στην ευρωζώνη. Αυτό γίνεται επίσης ένα άλλο θέμα στην προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο δεν είναι το ΑΕΠ, αλλά η τελική κατανάλωση που αποτελεί τη φορολογική βάση για τον ΦΠΑ. Αν υπολογίσουμε τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και με δεδομένο ότι η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι το 90% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωζώνη είναι 75%, τότε βλέπουμε ότι η Ελλάδα αντλεί μέσω του ΦΠΑ λιγότερα από όσα οι εταίροι της.

Τέλος, στην Ελλάδα οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυξηθεί ως προς το ΑΕΠ, ενώ έχουν παραμείνει περίπου στάσιμες στην ευρωζώνη. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και της ανόδου φορολογικής κλίμακας. Η Ελλάδα έχει σχεδόν φτάσει την ευρωζώνη στις ασφαλιστικές εισφορές ως ποσοστό του ΑΕΠ, μολονότι στην Ελλάδα είναι υψηλότερο το ποσοστό του μη ενεργού πληθυσμού σε σύγκριση με την ευρωζώνη και επομένως χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης

Ποιοι φορολογούμενοι πληρώνουν τον περισσότερο φόρο στην Ελλάδα

Ποιοι μπορούν να λάβουν σύνταξη από το Δημόσιο μέσα στο 2023

Οι πέντε ηλεκτρονικές φοροπαγίδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ