ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά διετίας υποχωρούν οι τιμές στα ρολόγια πολυτελείας

Σε χαμηλά διετίας υποχωρούν οι τιμές στα ρολόγια πολυτελείας
Pixabay

Η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και η αλλαγή των συνηθειών είναι πλέον εμφανής και ανάμεσα στους καταναλωτές που έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Η ζήτηση για ρολόγια πολυτελείας έχει πέσει και οι τιμές για τα ακριβά brands Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet κυμαίνονται κοντά στα χαμηλά δύο ετών στη δευτερογενή αγορά.

Ο Subdial Watch Index του Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των 50 ρολογιών με τις περισσότερες συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, έχει υποχωρήσει περίπου 19% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο δείκτης μαρτυράει ότι οι τιμές για τα ρολόγια που έχουν την υψηλότερη ζήτηση συνεχίζουν να πέφτουν, εμφανίζοντας πτώση περίπου 1% τις τελευταίες 30 ημέρες. Πρόκειται, πάντως, για βραδύτερο ρυθμό υποχώρησης σε σύγκριση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Για παράδειγμα, η τιμή του Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Ultra Thin, το οποίο πωλείται αυτή τη στιγμή κατά μέσον όρο αντί 71.692 δολαρίων, έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο πάνω από 35%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, το Patek Philippe Nautilus Travel Time έχει υποχωρήσει κατά 28% και το Rolex Daytona 116506 κατά 25%. Η Federal Reserve έδωσε το σήμα στις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως για την αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό 9%, που είχε σημειώσει πέρυσι, περίπου στο 4% τον περασμένο μήνα, οι policymakers έχουν δηλώσει ότι πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο μέχρι το 2025.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι δεν προβλέπει ύφεση, αλλά οι οίκοι της Wall Street δεν είναι τόσο σίγουροι. Οι αναλυτές στρατηγικής της JP Morgan δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι πιθανότητες οι ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση είναι μόνο 23%, ενώ ο κορυφαίος οικονομολόγος της Bank of America, Μάικλ Γκάπεν, αναμένει ύφεση μέχρι το τέλος του έτους.