ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Χατζηδάκη - Στουρνάρα την Τρίτη

Συνάντηση Χατζηδάκη - Στουρνάρα την Τρίτη
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα συναντηθεί στο γραφείο του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αύριο Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 και ώρα 16:00.

Το νέο κεφάλαιο του τραπεζικού συστήματος θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης Χατζηδάκη - Στουρνάρα. Ο μετασχηματισμός του τραπεζικού τομέα σχεδιάζεται σε τέσσερις άξονες προβλέποντας συγκεκριμένα:

  • Νέα παράταση του «Ηρακλή». Ο «Ηρακλής 3» θα αναλάβει τιτλοποιήσεις 3 δισ. ευρώ (Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ και Solar, κοινού χαρτοφυλακίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ) που ήταν να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή» αλλά κόλλησαν εξαιτίας του θέματος των κρατικών εγγυήσεων που αποφάσισε να επαναφέρει προς εξέταση η Eurostat. Παράλληλα, ο «Ηρακλής 3» θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για νέα κόκκινα δάνεια, αν και μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν καταγράφουν ανησυχητικά σημάδια για αύξηση των NPEs.
  • Αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Η έξοδος του Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιταχυνθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με προοπτική την συντομότερη δυνατή ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Στόχος είναι να μην χαθεί το «ανοδικό κύμα» για την ελληνική οικονομία που θα επιτρέψει και υψηλότερα τιμήματα από την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες.
  • Αναχρηματοδότηση των ρυθμισμένων δανείων. Πρόκειται για το επόμενο στάδιο της εξυγίανσης της οικονομίας, και όχι απλά των τραπεζών, από τα κόκκινα δάνεια. Όπως έχει διαπιστωθεί στην πορεία των τελευταίων ετών, ένα μέρος των 80-100 δισ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφαιρέθηκαν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, είναι οφειλέτες που επλήγησαν από την κρίση αλλά αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Παράλληλα, και οι τράπεζες έχουν ανάγκη να ανακτήσουν τους πρώην «κόκκινους» δανειολήπτες που είναι πλέον υγιείς.
  • Αλλαγές στον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων του Πτωχευτικού Νόμου. Ο Φορέας Ακινήτων που προβλέπεται από τον νέο πτωχευτικό νόμο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης χρεών με παροχή 2ης ευκαιρίας και για την αποφυγή κύματος εξώσεων. Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, που εξελίσσονται με τους υποψήφιους επενδυτές από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αναδεικνύουν σημαντικά εμπόδια στην υλοποίηση του εγχειρήματος, καθώς όπως είναι δομημένο το πλαίσιο για τον Φορέα δεν είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές. Δεδομένου ότι ο Φορέας προβλέπεται ότι πρέπει να συσταθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, το όλο πλαίσιο θα πρέπει να ανασχεδιαστεί σε νέα βάση.