ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη υψηλών προσδοκιών στο Πεκίνο πραγματοποιεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Επίσκεψη υψηλών προσδοκιών στο Πεκίνο πραγματοποιεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
AP

Επίσκεψη  στο Πεκίνο πραγματοποιεί η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. 

Το ταξίδι της Γέλεν (6-9 Ιουλίου) θα είναι το πρώτο της θητείας της και σημειώνεται μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τον περασμένο μήνα, σε μια ταραγμένη περίοδο στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου, με φόντο τον εντοπισμό ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου και την αυξανόμενη κινεζική απογοήτευση για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε ευαίσθητες τεχνολογίες.

Η Γέλεν η οποία έχει αποκαλέσει «καταστροφική» την ιδέα μιας οικονομικής αποσύνδεσης από την Κίνα, εξέφρασε αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο την επιθυμία της να επισκεφθεί το Πεκίνο. Θεωρεί ότι οι δύο χώρες «μπορούν και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνυπάρξουν», παρά τις τεταμένες σχέσεις τους για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τη γεωπολιτική, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Αν και υπάρχουν σαφείς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπάρχουν παράλληλα σημαντικές διαφωνίες που δεν πρόκειται να επιλυθούν με ένα και μόνο ταξίδι, προεξoφλούν αναλυτές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από τις κινεζικές εισαγωγές, ενώ προσπάθησε να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε ημιαγωγούς, βιοτεχνολογία και ευαίσθητα τεχνολογικά δεδομένα που τροφοδοτoύν τομείς όπως η ρομποτική, οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και οι υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας.

Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την απροθυμία της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων που οφείλουν οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που αντιμετωπίζουν χρεοκοπία, και έχει διατηρήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία παρά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Μόσχα.

Η υπουργός Οικονομικών από την πλευρά της αναμένεται να εγείρει αντιρρήσεις για την πρόσφατη απαγόρευση της Κίνας που στοχεύει στη Micron Technology, την εταιρεία παραγωγής τσιπ μνήμης, με έδρα τις ΗΠΑ, που χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Η κινεζική κυβέρνηση τον Μάιο απαγόρευσε σε εταιρείες που χειρίζονται κρίσιμες πληροφορίες να αγοράζουν μικροτσίπ της Micron, έπειτα από ανάλογα μέτρα της Ουάσιγκτον.

Τα τσιπ της εταιρείας, τα οποία χρησιμοποιούνται για αποθήκευση μνήμης σε όλα τα είδη ηλεκτρονικών ειδών, όπως τηλέφωνα και υπολογιστές, κρίθηκε ότι δημιουργούν «σοβαρά προβλήματα κυβερνοασφάλειας» από την υπηρεσία επιτήρησης Διαδικτύου της Κίνας.