ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 38,2% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο - Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2021

Στο 38,2% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο - Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2021
AP

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε στο 38,21% τον Ιούνιο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2021.

Τον Μάιο ήταν στο 39,59%, ενώ το αποτέλεσμα του Ιουνίου ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς για 39,47%.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 47,3% από 46,6%.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,92%, κάνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς η λίρα υποχώρησε απότομα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη νέα διοίκηση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, προχώρησε σε κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας μια στροφή σε πιο συμβατικές πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δυσθεώρητος πληθωρισμός. Συγκεκριμένα, αύξησε τα επιτόκια κατά 6,5%, στο 15%.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021 και έρχεται μετά τον διορισμό από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο διεθνώς αναγνωρισμένων αξιωματούχων στη διεύθυνση της Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και τον Μεχμέτ Σιμσέκ, αντίστοιχα.

Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα απομακρύνεται από την ανορθόδοξη πεποίθηση του Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων καταπολεμά τον πληθωρισμό.

Η παραδοσιακή θεωρία της οικονομίας λέει ακριβώς το αντίθετο και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν γρήγορα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τις εξάρσεις των τιμών καταναλωτή.

Πολλοί έχουν κατηγορήσει την έως τώρα προσέγγιση του Ερντογάν για την επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής στη χώρα.