ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Συρρίκνωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Ιούνιο
AP

Η οικονομία της ευρωζώνης πέρασε σε στασιμότητα τον Ιούνιο, καθώς η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών έχασε την ορμή της και η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως έδειξε ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε σε χαμηλό έξι μηνών στις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο από 52,8 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global.

Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών, στις 50,6 μονάδες, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, σε χαμηλό άνω των δύο ετών, στις 47,2 μονάδες. Στην Ιταλία διολίσθησε στις 49,7 μονάδες, χαμηλό έξι μηνών, ενώ στην Ισπανία στις 52,6, χαμηλό πέντε μηνών.

Παράλληλα, ο δείκτης HCOB PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες συνολικά στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 52,0 μονάδες από 55,1 μονάδες τον Μάιο.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατρακύλησε σε χαμηλό 37 μηνών τον Ιούνιο, στις 43,4 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η S&P Global.