ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις ενισχύουν οικονομικά και γεωπολιτικά την Ελλάδα

Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις ενισχύουν οικονομικά και γεωπολιτικά την Ελλάδα
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κεντρικό ρόλο στην μελλοντική σταθερότητα και ευρωστία του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα διαδραματίζει ο σχεδιασμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ με ποσοστό 25% στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Εuroasia) , η συμμετοχή του στο σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (έργο GREGY) και ο σχεδιασμός του Διαχειριστή για συμμετοχή σε διεθνή διασύνδεση που θα διασχίζει τα Δυτικά Βαλκάνια και θα καταλήγει στην Αυστρία, είναι εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις για το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας προς τα βόρεια και νότια σύνορα της χώρας.

Με περισσότερα από 10,3 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σήμερα, χωρίς τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να διπλασιαστεί μέχρι το 2030. Σήμερα η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή δημιουργεί διαρκώς προβλήματα συμφόρησης και αστάθειας στο δίκτυο, υποχρεώνοντας τον διαχειριστή να θέτει εκτός δικτύου ένα μέρος τους προκειμένου να αποφεύγει τα μπλακ άουτ. Ο μόνος τρόπος για να λυθεί αυτό είναι να υπάρξει εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού δικτύου και ειδικά διεθνείς διασυνδέσεις για να εξάγεται εκτός Ελλάδος το παραγόμενο ρεύμα.

Η ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, καθώς η δυναμικότητα των διασυνδέσεων θα κρίνει και το κατά πόσον πράγματι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Αυτή η εξέλιξη θα λύσει και τα χέρια των ελληνικών εταιρειών που επιδιώκουν να συνομολογήσουν πολυετείς συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

Σήμερα, η αγορά των PPAs βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να παρατηρηθεί «έκρηξη» ενδιαφέροντος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις οι παίκτες εξοικειωθούν με τα διαθέσιμα εργαλεία και τις χρηματοοικονομικές τεχνικές, καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ με νέες μονάδες να προστίθενται διαρκώς στο δίκτυο και το κόστος από την παραγόμενη ενέργεια να μειώνεται.

Πριν λίγες ημέρες, ο Ήρων, καθετοποιημένος όμιλος στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας με ηγετική θέση μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, υπέγραψε μακροχρόνιες PPAs με τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες RWE Renewables Europe & Australia και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσω της κοινοπραξίας τους Μέτων Ενεργειακή. Ο Ήρων μέσω των ανωτέρω PPAs θα προμηθεύεται περίπου 192 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας κάθε έτος.

Στην Ελλάδα, ο δρόμος για τη σύναψη PPAs άνοιξε το 2021 με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Μυτιληναίος και του Ομίλου Εγνατία για 200 MW ηλιακό χαρτοφυλάκιο. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2022 έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ της Cero Generation, θυγατρικής της Green Investment Solutions που ανήκει στην Macquarie, και της ελβετικής Axpo. Η πρώτη θα κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό έργο 100 MW χωρίς επιδότηση και το 70%-80% της ενέργειας θα απορροφάται από την Axpo για διάρκεια 10 ετών.

Επίσης, τον Μάιο του 2023, η ιταλική χαρτοποιία Sofidel υπέγραψε PPA με την RWE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω της Μέτων Ενεργειακή. Η συμφωνία προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα παρέχει στη Sofidel περίπου 21 GWh για 10 χρόνια. Επιπλέον, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε πρόσφατα σχετική συμφωνία με τη Βιοχάλκο, ενώ σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ανάλογη συμφωνία και με την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.