ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες - To φθινόπωρο ξεκινάει η αποεπένδυση

Πώς θα γίνει η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες - To φθινόπωρο ξεκινάει η αποεπένδυση

To φθινόπωρο ξεκινάει η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες. Η αρχή θα γίνει με τη Eurobank, όπου το ΤΧΣ ελέγχει το 4,1% και θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, στην οποία το ΤΧΣ διαθέτει το 40,39%. 

Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι να διαθέσει το 20% της συμμετοχής του στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στο 2024 θα διατεθεί επίσης ποσοστό 15% από το 27% που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Alpha Bank, στην οποία το Δημόσιο ελέγχει το 9%.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε όλες τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί η μέθοδος του βιβλίου προσφορών (book building) εξασφαλίζοντας όρους ανταγωνιστικής διαδικασίας για τους υποψήφιους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Η πρόθεση του ΥΠΕΘΟ να διαθέσει ένα μεγάλο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας δεν αποκλείει την ιδιωτική πώληση, που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση σημαντικού ποσοστού από τις μετοχές που διαθέτει το Ταμείο σε μια τράπεζα.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΧΣ μπορεί να εξετάσει αυτόκλητες προσφορές, που θα υποβληθούν, π.χ., από μόνο έναν επενδυτή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, που έχει συνταχθεί από το ΤΧΣ με τη συνδρομή της Rothschild, το Ταμείο δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία. Στόχος να διασφαλιστεί η ίση και αμερόληπτη μεταχείριση για όλους τους πιθανούς επενδυτές.

Η ίδια διαδικασία, δηλαδή των ανταγωνιστικών προσφορών, θα ακολουθηθεί σύμφωνα με πληροφορίες και στην περίπτωση της Eurobank, η διοίκηση της οποίας έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να αγοράσει από το Ταμείο το ποσοστό που διαθέτει. Η πρόταση αφορά 52.080.673 μετοχές (αντιστοιχούν στο 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της) και με βάση την πρόταση που θα τεθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση της 20ής Ιουλίου το εύρος τιμής αγοράς προτείνεται μεταξύ του 1,10 ευρώ ανά μετοχή, με μέγιστη τιμή το 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Οπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank, η αγορά θα προταθεί να γίνει στην τιμή του book value, που με βάση τα στοιχεία τέλους έτους διαμορφώνεται στο 1,70 ευρώ ανά μετοχή. Η τιμή της μετοχής της Eurobank έκλεισε χθες στο 1,547 ευρώ και η ακριβής τιμή που προτείνει η τράπεζα θα υποβληθεί αμέσως μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης. Στη συνέχεια το Ταμείο, βάσει της ανταγωνιστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει, θα διερευνήσει εάν υπάρχουν επενδυτές που προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή.