ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: «Παρά τη μεγάλη πρόοδο, δεν χωράει εφησυχασμός»

Στουρνάρας: «Παρά τη μεγάλη πρόοδο, δεν χωράει εφησυχασμός»

«Δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Οι προοπτικές για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν αβέβαιες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός». Αυτό τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο FinForum 2023, το οποίο διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από το CNN Greece και τον όμιλο ψηφιακών μέσων της DPG Digital Media Group σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στο πρόσφατο παρελθόν, ο κεντρικός τραπεζίτης εξήρε την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η οποία συμπυκνώνεται κυρίως στους εξής άξονες:

  • Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 8,8% έναντι 45% τον Μάρτιο του 2016
    Πλήρης τήρηση των εποπτικών δεικτών.
  • Πλήρης πρόσβαση στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
  • Επίτευξη σημαντικής κερδοφορίας.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωμένα μεγέθη και έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως προειδοποίησε, οι κίνδυνοι παγκοσμίως έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, έκανε λόγο για την εμφάνιση ενός τριλήμματος: «Υψηλός πληθωρισμός, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Επίσης, είπε πως παρά την βραχυπρόθεσμη ώθηση στα έσοδα από τόκους, η αύξηση των επιτοκίων εγκυμονεί μακροπρόθεσμους κινδύνους για τις τράπεζες, μέσω της αύξησης του κόστος δανεισμού, αλλά και μέσω της μείωσης της ζήτησης για δάνεια ή της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.

Για αυτό τον λόγο, ο Διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε την ανάγκη για μια υγιή πιστωτική επέκταση, χωρίς βέβαια να παραλείπει και τις προκλήσεις που απορρέουν από τη σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών στην αγορά ακινήτων, η οποία πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε τροχιά διόρθωσης.

Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για σημαντικές ευκαιρίες των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών.

«Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις τράπεζες είναι σημαντικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία και τα εποπτικά κεφάλαια», είπε ο κ. Στουρνάρας.