ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το φθινόπωρο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Ξεκινά το φθινόπωρο η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Η ελληνική κυβέρνηση θα αρχίσει το φθινόπωρο τις πωλήσεις μεριδίων στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν στελέχη του κλάδου τη Δευτέρα στο Reuters.

Το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί σε πωλήσεις των μεριδίων που απέκτησε στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς, την Alpha Bank και τη Eurobank, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους.

Το μερίδιο 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank θα είναι το πρώτο που θα τεθεί προς πώληση, σύμφωνα με στέλεχος με γνώση του θέματος.

«Η Eurobank θα υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την επαναγορά των μετοχών της μέχρι τα τέλη Αυγούστου», ανέφερε δεύτερη πηγή στο Reuters.

Το ΤΧΣ κατέχει επίσης ποσοστό 9% στην Alpha, 27% στην Πειραιώς και 40,4% στην Εθνική Τράπεζα.

«Η δεύτερη πώληση θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πακέτο περίπου 20% της Εθνικής», είπε η δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

«Η πώληση του μεριδίου της Πειραιώς και του ποσοστού της Alpha Βank θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος ή το 2024», σημείωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ενισχυθεί περίπου 68% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.

Οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες επισφαλών δανείων τους κάτω από το 8% το 2022 από 45% το 2016. Όλες έχουν αναφέρει ισχυρά κέρδη για 2022, με τη βοήθεια των υψηλότερων επιτοκίων, και ελπίζουν να αρχίσουν και πάλι να διανέμουν μερίσματα το επόμενο έτος, για πρώτη φορά μετά το 2010.