ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «μανταλάκια» οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου που δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους

Στα «μανταλάκια» οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου που δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους
INTIME

Δύο επιστολές σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας αλλά και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δεν έχουν επανενταχθεί στις ρυθμίσεις που αναβίωσαν (32-72 δόσεων και 120 δόσεων) έχει ήδη αποστείλει η φορολογική διοίκηση, καλώντας τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οσοι δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους ή δεν προσφύγουν στα δικαστήρια, θα δουν το όνομά τους στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών. Επίσης, σήμερα και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ακόμη δύο ειδοποιητήρια στους οφειλέτες.

Οσοι λοιπόν δεν ενταχθούν σε κάποια από τις ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα σε Ταμεία και εφορία, θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, εφόσον έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών έγινε το 2017, ενώ η διαδικασία «πάγωσε» το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η σχετική λίστα δεν δημοσιοποιήθηκε και το 2022.

Στις εν λόγω καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον E-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Αντίστοιχα ισχύουν και για τους οφειλέτες της εφορίας.

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές, ακόμη κι αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

• Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

• Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

• Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης.

• Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.

• Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.