ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φθηνότερη πίτσα Domino’s σε όλο τον κόσμο - Κοστίζει μόλις 60 σεντς

Η φθηνότερη πίτσα Domino’s σε όλο τον κόσμο - Κοστίζει μόλις 60 σεντς
AP

Η πίτσα των 60 σεντς που πουλάει στην Ινδία είναι η φθηνότερη πίτσα Domino’s σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη της αλυσίδας απέναντι στον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Η εν λόγω πίτσα έχει διάμετρο 17 εκατοστά και περιέχει λιγότερη ντομάτα. Εχει τυρί και λίγα μυρωδικά, όπως βασιλικό και μαϊντανό. Συγκριτικά, στη Σαγκάη η φθηνότερη αλμυρή πίτσα της Domino’s κοστίζει περίπου 3,80 δολάρια και στο Σαν Φρανσίσκο περίπου 12 δολάρια.

Καθώς οι Ινδοί τρώνε λιγότερο έξω λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές των τροφίμων, η Domino’s στοχεύει να προσελκύσει πελάτες στα καταστήματά της διαφημίζοντας την πίτσα των 60 σεντς.

Αλλά σε αυτή την αγορά του 1,4 δισ. ανθρώπων, και οι άλλες αλυσίδες εστιατορίων, όπως η Pizza Hut και η Burger King, αναγκάζονται να αλλάξουν τακτική για να αντιμετωπίσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς που απέκτησαν έπειτα από τρεις δεκαετίες υψηλής ανάπτυξης σε μια χώρα που είναι κρίσιμη για το μέλλον τους. Στόχος τους είναι να υπερασπιστούν τα μερίδια αγοράς που απέκτησαν με κόπο σε ένα μέρος όπου είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς την κουλτούρα του street food, καθώς οι ντόπιοι τρώνε τα τοπικά φαγητά σε τιμές που ξεκινούν από τις 10 ρουπίες.

Η Pizza Hut διαφημίζει επιθετικά πίτσες που ξεκινούν από 96 σεντς οι οποίες επίσης είναι οι φθηνότερες που πουλάει η αλυσίδα σε όλο τον κόσμο.

Τα Mcdonald’s κυκλοφόρησαν γεύματα στη μισή τιμή τον Ιούνιο, πιστεύοντας ότι αυτά θα φέρουν περισσότερους πελάτες στα καταστήματά τους, με αποτέλεσμα τελικά να ενισχύσουν τις πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους. Η Jubilant Foodworks, που διαχειρίζεται τα 1.816 καταστήματα Domino’s στην Ινδία, πραγματοποιεί μια συνάντηση προσωπικού κάθε Δευτέρα πρωί για να βρει νέους τρόπους διαχείρισης του κόστους και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ που συνέβαλε στη μείωση των κερδών της κατά 70% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Οι τιμές του τυριού αυξήθηκαν στην Ινδία κατά 40% στη διάρκεια του 2022-2023, ενώ το κόστος του κοτόπουλου και των χάρτινων κουτιών ενισχύθηκε κατά 30%. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές της ντομάτας εκτινάχθηκαν πάνω από 400%, σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς τα νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από τις αυξημένες τιμές προϊόντων, από το γάλα μέχρι τα δημητριακά και τα μπαχαρικά.