ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα του 2011 οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών

Στα επίπεδα του 2011 οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών
Pixabay

Ανοδος των καταθέσεων κατά 3 δισ. ευρώ σημειώθηκε τον Ιούνιο, τροφοδοτούμενη από την ενίσχυση κατά 2,1 δισ. ευρώ των καταθέσεων από επιχειρήσεις, ενώ κατά 941 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε σε 189,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 46,7 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις από επιχειρήσεις και άλλα 142,6 δισ. ευρώ από νοικοκυριά. Από τα 46,7 δισ. ευρώ των καταθέσεων από επιχειρήσεις, τα 43,1 δισ. ευρώ είναι από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, το ύψος των οποίων αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 2,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,9% σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες έχει αποκατασταθεί στα επίπεδα του 2011, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις η ρευστότητα που εμφανίζουν αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και παραπέμπει στα επίπεδα προ μνημονίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μεγάλη άνοδος των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις αποδίδεται στην άνοδο του τουρισμού, αλλά και στα υψηλά κέρδη μεγάλων κλάδων της οικονομίας τροφοδοτούμενα και από τον πληθωρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,8% τον Μάιο και κατά 30,7% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, ωθώντας το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο στα 2,3 δισ. ευρώ το πεντάμηνο του 2023. Την ίδια στιγμή εκτίναξη, με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, εμφανίζουν και τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, λόγω των βελτιωμένων καθαρών λειτουργικών περιθωρίων που προκαλεί η εξομάλυνση του ενεργειακού κόστους.

Στο σύνολο του εξαμήνου η πορεία των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις έχει διαμορφωθεί σε αρνητικό επίπεδο (-718 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, μήνα κατά τον οποίο οι καταθέσεις από επιχειρήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 47,4 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αποδίδεται στις μεγάλες αποπληρωμές δανείων στις οποίες προχωρούν επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο ρευστότητας προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό που βαρύνεται από τα αυξημένα επιτόκια. Η τάση αυτή που παρατηρήθηκε το 2022 εντάθηκε το α΄ εξάμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, η άνοδος των καταθέσεων κατά 941 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο αποδίδεται στην άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος που δημιουργεί η ανάπτυξη στην οικονομία, ενώ ανοδική ήταν η εξέλιξη των καταθέσεων στο σύνολο του εξαμήνου του 2023, που ενισχύθηκαν κατά 863 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΤΤΕ δείχνουν επίσης τη σταδιακή μετατόπιση καταθέσεων από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν στα 33,9 δισ. ευρώ από 25,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 10,2 δισ. ευρώ που είναι οι «κλειστές» καταθέσεις από επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται καλύτερων επιτοκίων σε σχέση με τα νοικοκυριά.