ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΤΧΣ ετοιμάζεται για αποεπένδυση από τις τράπεζες

Το ΤΧΣ ετοιμάζεται για αποεπένδυση από τις τράπεζες

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρακολουθεί την αγορά και τη διάθεση των επενδυτών για τον προσδιορισμό ευνοϊκών συνθηκών για το πλάνο αποεπένδυσης. 

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες αλλά και με καλόπιστους επενδυτές (bona fide), προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στρατηγικής αποεπένδυσης μέχρι το 2025.

Αυτό αναφέρεται στην έκθεση πρώτου εξαμήνου των πεπραγμένων ως προς τη στρατηγική λειτουργία του ΤΧΣ για την περίοδο 2023-2025. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για τον διορισμό ομάδας οικονομικών και νομικών συμβούλων, ώστε να αξιολογούνται οι τρέχουσες ευκαιρίες αποεπένδυσης αλλά και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την πιθανή εκτέλεση συγκεκριμένης συναλλαγής.

Οπως αναφέρεται, οι διαδικασίες αυτές είναι συνεχείς. Στον απολογισμό του εξαμήνου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας με την Thrivest Holdings, την Παγκρήτια Τράπεζα και την Attica Bank, η συμμετοχή με 329 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής τον Απρίλιο και η στήριξή της στην ανασύσταση του Δ.Σ. και των επιτροπών της.

Επίσης, εντός Απριλίου και μετά την τραπεζική αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΤΧΣ πραγματοποίησε μελέτη για τις επιπτώσεις εξωγενών παραγόντων και αυξανόμενων επιτοκίων στη χρηματοδότηση και ρευστότητα των ελληνικών συστημικών τραπεζών.