ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στενεύει ο φορολογικός κλοιός για τα αδήλωτα εισοδήματα

Στενεύει ο φορολογικός κλοιός για τα αδήλωτα εισοδήματα
INTIME

Αυστηρότερα πρόστιμα, σε συνδυασμό με περισσότερες διασταυρώσεις και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για τη μείωση της φοροδιαφυγής. 

Τα αδήλωτα εισοδήματα θα μπορούν πλέον να ξεσκεπάζονται ακόμα και από τις δαπάνες για ενοικίαση ακινήτων ή ηλεκτρονικών αγορών, μέσα από γνωστές πλατφόρμες. Τόσο οι τελευταίες όσο και οι χρήστες-πελάτες θα πρέπει να δηλώνουν πραγματικά στοιχεία, με τα οποία θα ενημερώνεται η ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιούνται για διασταυρώσεις, ακόμα και με Αρχές του εξωτερικού. Παράλληλα, αυστηροποιείται το πλαίσιο διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Τα μέτρα αυτά συνοδεύονται από υψηλά πρόστιμα που φτάνουν το μισό εκατ. ευρώ στην περίπτωση των πλατφορμών, και στα 200.000 ευρώ για τις ταμειακές μηχανές και POS.

Ολα αυτά προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Με τις νέες ρυθμίσεις οι ψηφιακές πλατφόρμες (ελληνικές και ξένες, όπως Airbnb, Booking.com, eBay, Amazon, Skroutz, efood, Douleutaras κ.ά.) υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες.

Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται επιχειρήσεις και πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.