ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προς αναθεώρηση εκτιμήσεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό

ΕΚΤ: Προς αναθεώρηση εκτιμήσεων για ανάπτυξη και πληθωρισμό
AP

Η κυκλική ύφεση στη μεταποίηση της ευρωζώνης εξαπλώνεται πιο έντονα στον τομέα των υπηρεσιών από ό,τι αναμενόταν.

Αυτό υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο αδύναμη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 από ό,τι είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις οικονομικές της προβλέψεις του Ιουνίου. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα επιβραδύνει προσωρινά την πτώση του μετρούμενου πληθωρισμού. Η δε ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίμονο δομικό πληθωρισμό για τα στοιχεία των τιμών καταναλωτή του Αυγούστου.

Από το περασμένο φθινόπωρο οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για την ανάπτυξη της ευρωζώνης ήταν πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ακόμη και όταν η καλή απόδοση κατά τη διάρκεια του χειμώνα βελτίωσε προσωρινά τις προοπτικές τον Μάρτιο, οι εκτιμήσεις της αγοράς παρέμειναν χαμηλότερες από αυτές της ΕΚΤ.

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ εξέπληξε πολλούς παρατηρητές υποβαθμίζοντας ελάχιστα τις οικονομικές της προοπτικές. Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ πιθανότατα θα πρέπει επιτέλους να ρίξει λευκή πετσέτα και να περιορίσει σημαντικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Για την ΕΚΤ, η απότομη ύφεση στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές είναι πιθανώς μεγαλύτερη έκπληξη από ό,τι οι κάπως υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, αυξάνουμε την πιθανότητα η ΕΚΤ να παραμείνει σε αναμονή στις 14 Σεπτεμβρίου στο 60%, από 40% προηγουμένως. Η απόφαση παραμένει απόλυτα ισορροπημένη. Επιδιώκοντας συνήθως έναν συμβιβασμό μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών», η ΕΚΤ πιθανότατα θα στείλει ένα μεικτό μήνυμα, είτε συνδυάζοντας μια αύξηση επιτοκίων με σαφή υπόδειξη ότι μπορεί να είναι η τελευταία κίνηση είτε μένοντας σε αναμονή, τονίζοντας παράλληλα ότι τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε μια αύξηση αργότερα το 2023.