ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Οριακή μείωση στο 3,4% τον Αύγουστο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Οριακή μείωση στο 3,4% τον Αύγουστο – Στο 5,3% στην Ευρωζώνη
INTIME.

Σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat.

Στο 3,4% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο από 3,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ενώ, στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 5,3%. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε αυξηθεί τον περασμένο μήνα.

Τον Αύγουστο, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού «έτρεχαν» με ετήσιο ρυθμό ύψους 9,2% έναντι 10,9% τον Ιούλιο.

Σταθερός δείκτης στην Ευρωζώνη

Στο 5,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat. Ήδη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα υπέδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενόσω οι αγορές προσπαθούν να αποφασίσουν εάν ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ολοκληρωθεί.

Ύστερα από την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων, αλλά και τα σχόλια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, για τις φτωχές οικονομικές προοπτικές, οι πιθανότητες για μία παύση της Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη συνεδρίαση θεωρούνται σοβαρές.

Οι αγορές θεωρούν δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει καμία κίνηση τον Σεπτέμβριο, αλλά θα ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, με μία τελευταία αύξηση 25 μονάδων βάσης, που θα τα φέρει στο 4%.

Η ανησυχία των αναλυτών συνοψίζεται στη σκέψη ότι τώρα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον στασιμοπληθωρισμό, έναν συνδυασμό αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας και υψηλού πληθωρισμού.

Η οικονομία της Ευρωζώνης δέχεται πρόσθετες πιέσεις από την οικονομική κρίση που φαίνεται να εξελίσσεται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα απειλεί τις εξαγωγές της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Σχετικές ειδήσεις