ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι για επιστροφή Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα: «Καλά νέα για την Ευρωζώνη και τη χώρα»

Τζεντιλόνι για επιστροφή Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα: «Καλά νέα για την Ευρωζώνη και τη χώρα»
AP.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα σε αυτόν τον πρώτο οίκο αξιολόγησης είναι καλά νέα», σημείωσε ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας.

Πριν από τρεις ημέρες (08/09), ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, DBRS, αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε BBB με σταθερές προοπτικές, τοποθετώντας την σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

«H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έρχεται ως απόρροια της πεποίθησης ότι με βάση το εντυπωσιακό ιστορικό της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική σταθερότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα εξακολουθήσει να κινείται σε πτωτική τάση», επισημάνθηκε στην έκθεση του οίκου.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα σε αυτόν τον πρώτο οίκο αξιολόγησης είναι καλά νέα, βεβαίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ακόμη, προσέθεσε ότι «αυτά τα θετικά νέα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά επίσης, καθώς τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό φυσικών καταστροφών και το γεγονός ότι –από μακροοικονομική και οικονομική άποψη– ότι υπάρχει αυτή η πρόοδος, είναι πολύ καλό για τη χώρα».

«Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι.

«Υπάρχει το έκτακτο ταμείο της Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης) για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, εν όψει της αυριανής (12/09) συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο.

Τα κράτη – μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς, όπως τόνισε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση. Αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα αντιμετώπισε φωτιές και πλημμύρες, φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από εφέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο. Το επόμενο έτος, η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική», σημείωσε ο Επίτροπος.

Σχετικές ειδήσεις