ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass 2: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση και ποιοι θα το λάβουν «αυτόματα»

smartphone

Όλοι οι «παλιοί» δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr

Η πλατφόρμα υποδέχεται αιτήσεις σε τρεις περιπτώσεις: Από «παλιούς» δικαιούχους είτε αν θέλουν να αλλάξουν τρόπο καταβολής της ενίσχυσης, είτε αν έχει μεταβληθεί ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους και από «νέους» που δεν πήραν την ενίσχυση στον προηγούμενο κύκλο.

Όσοι κάνουν για πρώτη φορά αίτηση για να λάβουν τα χρήματα τώρα θα πρέπει να πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια που θα ελεγχθούν βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων για το 2022.

Ακόμη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν συγκεκριμένα περιουσιακά όρια.

Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Τα συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα πρέπει να τα πληρούν και οι «παλαιοί» δικαιούχοι, μόνον που εδώ ο έλεγχος θα γίνει «εσωτερικά» από το σύστημα, καθώς τα στοιχεία τους υπάρχουν από την αίτηση του προηγούμενου κύκλου: Εάν κάποιοι εξ’ αυτών διαπιστωθεί πως τα υπερβαίνουν (πχ αυξήθηκαν σημαντικά τα εισοδήματά τους) τότε «αυτόματα» θα μείνουν εκτός του νέου κύκλου ενισχύσεων.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
  • Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Ποιοι μένουν «αυτόματα» εκτός της ενίσχυσης

Εξαιρούνται ευθύς εξαρχής από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2022 ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 έως και την ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2022.

Ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» το νέο Market Pass

Και μια λεπτομέρεια: Οι «παλιοί» δικαιούχοι εάν είχαν πάρει την προηγούμενη ενίσχυση μέσω τραπεζικού λογαριασμού και τώρα θελήσουν η καταβολή των ποσών που τους αναλογούν να γίνει σε άυλη κάρτα θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης και όχι το 80%!

Με άλλα λόγια θα πάρουν «φουσκωμένο» κατά 20% ποσό… δια της πλαγίας!

Τα ποσά που χορηγούνται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα είναι τα εξής:

  • 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Τα προαναφερόμενα ποσά εάν επιλεγεί η καταβολή του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό μειώνονται κατά 20%.

Οι «παλιοί» δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, είτε εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.