ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προ των πυλών επιτόκια 7%;

Προ των πυλών επιτόκια 7%;
AP Photo

Σε μία εφιαλτική πρόβλεψη προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέρεμι Ντάιμον αναφορικά με τα επιτόκια της Fed.

Όπως εκτίμησε δεν είναι απίθανο να φτάσουν στο 7% και προέτρεψε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο Bloomberg ο CEO της αμερικανικής τράπεζας ανέφερε πως οι αγορές είναι υγιείς και η οικονομία είναι «οk» αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.

Tην περασμένη εβδομάδα το αφεντικό της JP Morgan σε συνέντευξή του στους Times of India δεν απέκελισε η Fed να προχωρήσει σε παραπάνω από μία αυξήσεις στα επιτόκια έως το τέλος του 2023.

Στη συνέντευξη, ο Dimon είπε ότι η χειρότερη περίπτωση θα ήταν τα επιτόκια να φτάσουν στο 7% με στασιμοπληθωρισμό. «Εάν πρόκειται να έχουμε υψηλότερα επιτόκια, αυτό θα δημιουργήσει στις αγορές. Προτρέπουμε τους πελάτες μας να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους άγχος», ανέφερε ο Nτάιμον.

Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η Fed θα αρχίσει τον κύκλο των μειώσεων το δ' τρίμηνο του 2024, έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση το β' τρίμηνο.

Η Fed διατήρησε το Σεπτέμβριο αμετάβλητο επιτόκιο της στο εύρος του 5,25% - 5,5% ενώ οι προβλέψεις της έδειξαν ότι πλέον αναμένει να μειώσει μόνο κατά 50 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, από μια μείωση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα που ήταν η αρχική εκτίμηση.