ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά έξι μηνών οι ευρωαγορές – «Πονοκέφαλος» από τα ομόλογα

Σε χαμηλά έξι μηνών οι ευρωαγορές – «Πονοκέφαλος» από τα ομόλογα

Αποδόσεις ομολόγων: Φουντώνει η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών. 

Η συνεχιζόμενη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων επιδρά αρνητικά στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες διολισθαίνουν σε χαμηλά των έξι μηνών, εν μέσω ανησυχιών πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων έφτασε στο 5% για πρώτη φορά από το 2007, ενώ των γερμανικών 10ετών αυξήθηκαν στο 3% για πρώτη φορά από το 2011

Το selloff στην αγορά ομολόγων έχει πλήξει τις παγκόσμιες μετοχές τις τελευταίες ημέρες λόγω των ανησυχιών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα υψηλά επιτόκια για περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, έχοντας συμπληρώσει δύο μήνες πτώσης και απέχει μόλις 3% από τα να διαγράψει τα κέρδη του από αρχές του έτους. «Το υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό για τις μετοχές, καθώς πιέζονται τόσο τα τρέχοντα όσο και τα μελλοντικά κέρδη», δήλωσε η Marija Veitmane, ανώτερη στρατηγική αναλυτής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων για την State Street Global Markets. «Έχουμε αρνητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές γενικά, και όσον αφορά τα σχετικά στοιχήματα προτιμάμε την ποιότητα, την αμυντική ανάπτυξη, τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις από την αξία, τις κυκλικές και τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις».

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays Plc ανέφεραν επίσης ότι οι μετοχές είναι πιθανό να δυσκολευτούν αν δεν βελτιωθεί η εικόνα στην αγορά ομολόγων. «Ενώ μια σεζόν σταθερών κερδών είχε το περιθώριο να τροφοδοτήσει ένα ράλι στο τέλος του έτους, οποιαδήποτε σημάδια αδυναμίας θα τροφοδοτούσαν την «τέλεια καταιγίδα», η οποία φαίνεται να είναι πιο κοντά σε αυτό που αισθάνονται οι επενδυτές», έγραψε σε σημείωμα ο στρατηγός αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Emmanuel Cau.