ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τι φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δικαιούχους – Όλα τα μέτρα

Συντάξεις: Τι φέρνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δικαιούχους – Όλα τα μέτρα
INTIME, φωτογραφία αρχείου.

Το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσιάζεται στο σημερινό (18/10) Υπουργικό Συμβούλιο.

Η κατάργηση του «πέναλτι» ύψους 30% σε όσους συνταξιούχους εργάζονται και της περικοπής της αναπηρικής σύνταξης όσων Ατόμων με Αναπηρία εργάζονται, η αύξηση του ορίου οφειλών για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν και η fast track απονομή των επικουρικών συντάξεων, είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται στη σημερινή (18/10) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του πέναλτι 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και τη θέσπιση ειδικής εισφοράς, που ισοδυναμεί με το 10% του ετήσιου εισοδήματος από την εργασία τους.

Τα Άτομα με Αναπηρία που εργάζονται, δεν θα υπόκεινται σε διακοπή της σύνταξης, όπως γίνεται έως σήμερα. Με το νέο ασφαλιστικό θα καταβάλλουν μία ειδική εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ.

Αυξάνεται το όριο των οφειλών για όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν όπως για παράδειγμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη έως 30.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σύνταξη θα εκδίδεται και μέχρι τα χρέη να μειωθούν στα 20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν μόνο το 40% της σύνταξης. Για τους αγρότες αυτό το όριο θα φθάσει στα 10.000 ευρώ και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την απονομή επικουρικών συντάξεων με τη διαδικασία fast track ακόμα και για όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η συμπλήρωση 15ετίας ακόμα και για διαδοχική ασφάλιση. Η απονομή της επικουρικής σύνταξης θα γίνεται σε τρεις μήνες μετά την απονομή της κύριας ή έξι μήνες μετά την αίτησή της αν έχει γίνει προγενέστερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Ο οριστικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται μέσα σε τρία χρόνια από την έκδοση της επικουρικής.

Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο πληρωμής των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Αυτή θα γίνεται με άυλη προπληρωμένη κάρτα και όχι με καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με υποχρέωση κατανάλωσης με μετρητά μόνο του 50% των επιδομάτων. Παράλληλα, θεσμοθετείται επίδομα μητρότητας τόσο για τις αυτοαπασχολούμενες όσο και για τις αγρότισσες.

Τέλος, έως τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε περίπου 750.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Σε 200 ευρώ θα φτάσει η ενίσχυση για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

Σε 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

Σε 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις