ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Στο 35% τα επιτόκια - Συνεχίζει τις αυξήσεις η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: Στο 35% τα επιτόκια - Συνεχίζει τις αυξήσεις η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο από το 30% στο 35%, σε μια συνεχή προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η κίνηση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες το τρίτο τρίμηνο και απαιτείται νομισματική σύσφιξη για να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να «ελεγχθεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών».

Είπε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από τις φορολογικές αλλαγές, την αύξηση των μισθών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. «Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση για τα επιτόκια ακολουθεί μια αύξηση 500 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να απομακρύνεται από μια μακρά περίοδο ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής κατά την οποία τα επιτόκια μειώθηκαν ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Η ανατροπή ξεκίνησε τον Ιούνιο, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην αμφιλεγόμενη πολιτική στάση, διόρισε πρώην τραπεζίτη της Wall Street, τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Η οικονομία της Τουρκίας έχει δεχθεί πλήγματα σε πολλά μέτωπα τα τελευταία χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει λίγο πάνω από το 60% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές. Ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, ανέφερε πως όλα δείχνουν πως θα γίνουν ακόμα δυο αυξήσεις κατά 500 μονάδες βάσης στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας φέτος και αυτό θα βοηθήσει τα πραγματικά επιτόκια - προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό - να εισέλθουν σε θετικό έδαφος πριν από το τέλος του επόμενου έτους.

«Αυτό θα συνέβαλε πολύ στη διατήρηση της αισιοδοξίας των επενδυτών», σημείωσε ο Peach. «Αν και η πρόσφατη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής βοήθησε στην ανοικοδόμηση της αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας, θα χρειαστούν θετικά πραγματικά επιτόκια για τουλάχιστον μερικά χρόνια προκειμένου να διατηρηθεί οποιαδήποτε βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της Τουρκίας και να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών», τόνισε ο Liam Peach