ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νοθευμένο ελαιόλαδο: Πώς καταφέρνουν τα κυκλώματα να εξαπατήσουν τους καταναλωτές

Νοθευμένο ελαιόλαδο: Πώς καταφέρνουν τα κυκλώματα να εξαπατήσουν τους καταναλωτές
Pixabay

Πώς κατάφεραν να εξαπατήσουν αρκετούς καταναλωτές τα κυκλώματα που νοθεύουν το ελαιόλαδο.

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η νοθεία του ελαιολάδου. Αιτία, οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές στο προϊόν.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο φορέας έχει κατασχέσει 30 τόνους νοθευμένο ελαιόλαδο, όπως δηλώνει στη «Real News» ο πρόεδρος, Αντώνης Ζαμπέλας. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρχίσει να εντατικοποιούμε τους ελέγχους. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για κυκλώματα και έχουμε ήδη στείλει έγγραφα στην Οικονομική Αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς», προσθέτει ο κ. Ζαμπέλας.

Μιλώντας στον Ant1, ο πρόεδρος του ελαιουργικού συνεταιρισμού Μάκρης, Δημήτρης Χατζηνικολάου, ανάφερε πως «το δικό μας λάδι είναι ονομαστό, της Μάρκης, και επειδή υπάρχει λιγοστό, κοιτάξανε ορισμένοι να το εκμεταλλευτούν. Μας πήρα πολλοί γνωστοί μας και μας λένε, “καλά εσείς δεν έχετε λάδι, αυτοί πως τα πουλάνε τόσο φτηνά τα λάδια, 60 – 70 ευρώ το μεγάλο το δοχείο” με αποτέλεσμα… το ψάξαμε.»

Πώς γίνεται η νόθευση

«Η νόθευση γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικά χρωστικά ώστε να αλλοιώνεται το χρώμα και η ποικιλότητα και να ξεγελά εύκολα το μάτι. Τα εύκολα θύματα είναι πάντα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που συνήθως βρίσκονται στο σπίτι στις εργάσιμες ώρες», σημειώνει στην «Real News» η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου που έχει χειρισθεί αρκετά περιστατικά νοθείας.

Παράλληλα προσθέτει ότι η πώληση γίνεται από πλανόδιους πόρτα – πόρτα και ειδικά σε χωριά που οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να αγοράζουν από πλανόδιους για ευκολία και οικονομία. «Με την τιμή του ελαιόλαδου να έχει πάρει φωτιά, κατανοεί κανείς ότι η διακίνηση νοθευμένου ελαιόλαδου αποτελεί και θα αποτελέσει ένα έγκλημα που θα απασχολήσει τις Αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει η κ. Ανάσογλου.

Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η πρόσφατη περίπτωση σε χωριό των Σερρών όπου οι Αρχές συνέλαβαν έναν 37χρονο με 30 τενεκέδες ελαιόλαδο στο αυτοκίνητό του. Η έρευνα έδειξε ότι ήταν νοθευμένο (σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες) και ο 37χρονος είπε στις αρχές ότι το προμηθεύθηκε για προσωπική και οικογενειακή χρήση από μια ηλικιωμένη.

Από τους 300.000 τόνους πέρυσι στους 120.000 φέτος

Από 300.000 τόνους πέρυσι στους 120.000 τόνους θα πέσει φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

«Θα μετατραπεί το ελαιόλαδο σε προϊόν πολυτελείας;», διερωτάται στον τίτλο της η εφημερίδα, αναφερόμενη στην αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία Σημειώνει ότι στην Ελλάδα «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πιθανότατα ούτε οι μισοί παραγωγοί δεν θα έχουν καλή σοδειά φέτος. Αντί για 300.000 τόνους, θα είναι πιθανώς μόνο 120.000 τόνοι».

Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι «οι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης ανησυχούν για τις σοδειές τους. Ο "πράσινος χρυσός" γίνεται όλο και πιο σπάνιος ενώ οι τιμές αυξάνονται δραματικά. Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό και καλά νέα για τις επιχειρήσεις νοθευμένων προϊόντων».

Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι «αφενός οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αφετέρου το υγρό καλοκαίρι, ήταν οι λόγοι που επηρέασαν την μειωμένη παραγωγή. Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα - η κρίση πλήττει τους πάντες, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών. Τουναντίον», καταλήγει.