ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα του Newsbomb.gr στις λαϊκές αγορές: Oι τιμές, τα προβλήματα και τα ψώνια των καταναλωτών

Έρευνα του Newsbomb.gr στις λαϊκές αγορές: Oι τιμές, τα προβλήματα και τα ψώνια των καταναλωτών
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «χτυπά» και τις λαϊκές αγορές - Οι καταναλωτές για πιο φθηνά τρόφιμα καταφεύγουν στους πάγκους, αλλά καταλήγουν να φεύγουν με άδεια καρότσια και δυσαρεστημένοι - Την ίδια ώρα παραγωγοί και έμποροι παλεύουν με τις ανατιμήσεις με τη μάχη να είναι άνιση 

Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, με την κατάσταση ακόμα και στις λαϊκές αγορές να έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Την… ανιούσα έχουν λάβει οι τιμές σε όλα τα βασικά αγαθά, με την ακρίβεια να εξελίσσεται στο βασικό πρόβλημα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Οι ανατιμήσεις στα ράφια αλλά και τους πάγκους των λαϊκών αγορών χτυπούν… «κόκκινο», αφού παρατηρείται αλματώδης αύξηση των τιμών σε σειρά βασικών προϊόντων.

Το κόστος για τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα «βαρύ», με τα νοικοκυριά να βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να «εξανεμίζεται» και να αγοράζουν μονάχα τα απολύτως απαραίτητα.

Όπως δήλωσαν στην κάμερα του Newsbomb.gr οι καταναλωτές η κατάσταση με την ακρίβεια εξελίσσεται σε «θρίλερ» καθώς ακόμη και στις λαϊκές αγορές που οι τιμές είναι χαμηλότερες συγκριτικά με τα σούπερ μάρκετ ο κόσμος αδυνατεί να ψωνίσει και η αγορά ολοένα και στενάζει.

Την ίδια ώρα το αίσθημα της ανασφάλειας γεννάται σε παραγωγούς και εμπόρους καθώς στο τέλος της ημέρας βλέπουν το εμπόρευμά τους απούλητο.

Είναι ενδεικτικό ότι σε λαϊκή αγορά του Δήμου Αχαρνών μεταξύ άλλων οι ντομάτες πωλούνταν 1,50 ευρώ, τα ντοματίνια 3 ευρώ τα αγγούρια 1,50 ευρώ, το κουνουπίδι 1,50 ευρώ και το λάχανο 1,30.

Σημειώνεται ότι οι τιμές ανάλογα με την ώρα και την ποιότητα των προϊόντων είναι διαφορετικές. Οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν τα ψώνια τους μετά τις 12:00, την ώρα που οι τιμές έχουν μειωθεί.

IMG_5256.jpg
Πηγή Φωτογραφίας: Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Οι καταναλωτές σαστίζουν μπροστά στους πάγκους της λαϊκής

Μάλιστα όπως ανέφεραν οι έμποροι αν και σημειώνεται κίνηση στην λαϊκή αγορά και οι τιμές είναι χαμηλότερες, οι καταναλωτές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα αποφεύγοντας τις σπατάλες.

Από την πλευρά τους οι καταναλωτές ανέφεραν ότι έχουν περιορίσει τα ψώνια τους στα απολύτως απαραίτητα ενώ προτού ψωνίσουν αφιερώνουν χρόνο για να κάνουν έρευνα αγοράς. Ωστόσο κάποιοι τόνισαν ότι στη λαϊκή αγορά μπορεί οι τιμές να είναι πιο χαμηλές σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ αλλά αυτό συμβαίνει μόνο σε ορισμένα προϊόντα.

Φρούτα

Μήλα: 1,49 ευρώ
Πορτοκάλια: 1 ευρώ
Αχλάδια: 2 ευρώ
Μπανάνες: 1,50 ευρώ
Σταφύλια: 3,49 ευρώ

Λαχανικά

Ντομάτες: 0,98 - 1,50 ευρώ
Αγγούρια: 1,50 ευρώ
Λεμόνια: 1,50 ευρώ
Κρεμμύδια: 0,98 ευρώ
Φασολάκια: 1,50 ευρώ
Μελιτζάνες: 1 ευρώ
Πιπεριές: 2 ευρώ
Λάχανο: 1,30 ευρώ
Ντοματίνια: 3 ευρώ


Ψάρια και θαλασσινά

Λυθρίνια: 2,99 ευρώ
Σαρδέλα:3,80 ευρώ
Μαρίδα: 3,90 ευρώ
Τσιπούρα ιχθυοτροφείου: 7,80
Κουτσομούρα: 11,80 ευρώ
Λαβράκια: 8,99 ευρώ

Υπόλοιπα τρόφιμα

Ελαιόλαδο: 7-8 ευρώ το έξτρα παρθένο
Αυγά: 0,23-0,26 (μικρά -μεσαία-μεγάλα)

Aνεξέλεγκτη η τιμή του λαδιού - Τι λένε έμποροι και παραγωγοί στο Newsbomb.gr

Απλησίαστη είναι η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου, καθώς τείνει πλέον να γίνει είδος… πολυτελείας. Η συγκομιδή του κοστίζει πολύ ακριβότερα στους παραγωγούς, ενώ, οι μικρότερες ποσότητες της φετινής παραγωγής «εκτοξεύουν» στα… ύψη την αξία του.

Οι καταναλωτές σαστίζουν κάθε φορά που φτάνουν μπροστά στα ράφια με το ελαιόλαδο με την τιμή του να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Οι τιμές άρχισαν να παίρνουν τον ανήφορο την προηγούμενη σεζόν, το 2022/2023 όταν οι άλλες Ισπανία και Ελλάδα αντιμετώπισαν σημαντικά μικρότερη παραγωγή εξαιτίας ακραίας ξηρασίας. Φέτος η παραγωγή παραμένει προβληματική εκεί, ενώ και για την Ελλάδα είναι μια χρονιά μειωμένης παραγωγής, όπως προαναφέρθηκε.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, η καινούργια παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία. Στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 8,70 – 8,80 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία μέχρι 8,22 ευρώ.

«Είναι καλή η τιμή 8 ευρώ όταν δώσαμε 1.200 ευρώ σε λίπασμα και 700 ευρώ για κλάδεμα. Η φετινή χρονιά δεν έχει πολλές ελιές γιαυτό το περσινό λάδι από 5 ευρώ πήγε στα 10 ευρώ», ανέφερε στην κάμερα του Newsbomb.gr παραγωγός λαδιού.

«Ακόμα δεν έχουν βγει οι φρέσκες ελιές για να φανεί η διαφορά αλλά σίγουρα θα υπάρχει αύξηση γιατί δεν έχουμε ελιές φέτος. Οι ελιές έχουν μία αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά όχι μεγάλη, είναι περίπου ένα ευρώ», ανέφερε έμπορος λαδιού.

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ελαιόλαδου – Μειωμένη κατά 80% η εφετινή παραγωγή

Έως και 80% μειωμένη από την περυσινή αναμένεται η παραγωγή της εφετινής σοδειάς ελαιόλαδου, γεγονός που σπρώχνει την τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια, ενώ στη λιανική η τιμή έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου δεν είναι φετινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, οι τιμές είχαν ως εξής:

  • Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€ / λίτρο
  • Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€ / λίτρο
  • Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€ / λίτρo
  • Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/λίτρο

Η δραματική αύξηση στην τιμή του «υγρού χρυσού» έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να προσλάβουν ακόμα και προσωπικό ασφαλείας, για την προστασία της περιουσίας τους.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις κλέβουν ακόμα και σπάνε στις κλάρες και είναι κακό γιατί χάνουμε την παραγωγή αλλά και καταστρέφεται δέντρο», ανέφερε στο ρεπορτάζ του MEGA ο ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Λιεπούρης.

«Έχει μειωθεί η παραγωγή από πέρσι, έχω μία βδομάδα που μαζεύω τις ελιές. Πέρσι μάζεψα 5 τόνους λάδι περίπου, φέτος θα είναι θαύμα αν βγάλω 500 κιλά. Πέρσι πούλαγα 6 ευρώ, η τιμή από παραγωγό και φέτος θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κερατέας τόνισε πως, «αποφασίσαμε να έχουμε φύλακα, που περνάει από όλες τις περιοχές και κάνει συστάσεις».

«Γυρνάω τουλάχιστον δύο φορές στον κεντρικό ελαιώνα της Κερατέας. Έχει μειωθεί πλέον το φαινόμενο γιατί έχουν δει ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι», λέει ο κ. Νίκος Λιούμης.

Η κ. Μαίρη Μπεθάνη, ιδιοκτήτρια ελαιοτριβείου τόνισε στο MEGA: «Είναι μια εποχή που δεν μπορούμε να δουλέψουμε παραπάνω, υπάρχει ακαρπία στην περιοχή. Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 1-2 φορές τη βδομάδα».

Έλλειψη και ζήτηση

Προφανώς η υπεραυξημένη τιμή στο ελαιόλαδο έχει να κάνει και με την έλλειψη στην πρώτη ύλη.

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται εν πολλοίς για την έλλειψη που παρατηρείται, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν καταστρέψει στρέμματα ελαιόδεντρων.

Πάντως οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι απογοητευτικές, καθώς αναφέρει ότι έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παραγωγή στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές.

Όπως επισημαίνεται η ελαιοκομική περίοδος 2023/2024 που διανύουμε αναμένεται να παρουσιάσει μεν αύξηση παραγωγής, αλλά κατά μόλις 9% σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2022/2023.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα η Κομισιόν αναμένει πως η παραγωγή τη σεζόν 2023/2024 θα μειωθεί κατά περίπου 20% σε ετησιοποιημένη βάση.

Σχετικές ειδήσεις