ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Χωρίς τέλος η αύξηση των τιμών - Οι πολίτες στρέφονται σε μη ποιοτικές λύσεις

Ελαιόλαδο: Χωρίς τέλος η αύξηση των τιμών - Οι πολίτες στρέφονται σε μη ποιοτικές λύσεις
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την αλματώδη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο, πουλώντας αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως λάδι, με λιγότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, λαθραίο ελαιόλαδο διέθετε προς πώληση αντρόγυνο, κοντά στη λαϊκή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί του Τμήματος Επιχειρησιακής Τακτικής και Δράσης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντόπισαν και συνέλαβαν έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, δύο άτομα τα οποία διέθεταν προς πώληση αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας ποσότητες ελαιόλαδου στερούμενοι των απαραίτητων παραστατικών και τιμολογίων αγοράς.

Πρόκειται για 39χρονο και την 33χρονη σύζυγό του σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά σε «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» και της Νομοθεσίας που αφορά σε «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Είχαν και χαρτάκια με τα στοιχεία τους

Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να προβαίνουν το πρωί της Τετάρτης στην πώληση, σε κοντινή απόσταση από λαϊκή αγορά στην περιοχή της Τούμπας, ενώ κατά τον αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 δοχεία περιέχοντα λάδι (μεταλλικά και πλαστικά) χωρητικότητας 5 λίτρων έκαστο, 1 μπλοκ με χειρόγραφες σημειώσεις που χρησιμοποιούσαν για τις παραγγελίες και 22 χαρτάκια τύπου Post-it με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Κατόπιν αιτήματος της επιληφθείσας Υπηρεσίας συνεργείο του Ε.Φ.Ε.Τ. προσήλθε και έλαβε δείγματα από τα κατασχεθέντα, τα οποία θα αποστείλει στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Δεν θα υποχωρήσουν σύντομα οι τιμές στο ελαιόλαδο

Στο μεταξύ, Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν η οποία αναφέρει πως οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ε.Ε. θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. Αιτία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την παραγωγή σε περιοχές-κλειδιά της ηπείρου.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται νέα συρρίκνωση των εξαγωγών της Ένωσης (κατά 10% τη σεζόν 2023-2024) και περαιτέρω πτώση της ζήτησης ελαιολάδου στην Ε.Ε. (κατά 6%).

Αν και η παραγωγή αναμένεται φέτος ελαφρώς αυξημένη, οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024, υποστηρίζει η Κομισιόν, γεγονός που θα επηρεάσει την κατανάλωση ελαιόλαδου από τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, η ΕΕ αναμένει πτώση παραγωγής κατά 20%.

Να σημειωθεί πως η περιορισμένη παραγωγή έχει ήδη εκτινάξει τις τιμές σε βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο. Στην Χαέν της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη παραγωγό στην Ε.Ε., η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο άγγιξε περίπου τα 820 ευρώ/100 κιλά στα τέλη Αυγούστου, τα 760 ευρώ/100 κιλά για την κατηγορία παρθένου ελαιολάδου και τα 730 ευρώ/100 κιλά για το λαμπάντε (μειονεκτικό) ελαιόλαδο. Πρόκειται για τριπλάσιες τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας και για ιστορικό υψηλό.