ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

kalorifer

Επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος: Πώς σχετίζεται με το επίδομα θέρμανσης και τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Στη χορήγηση επιδόματος ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους επιλέξουν για τη θέρμανσή τους ηλεκτρικές συσκευές, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια ανακούφισης των νοικοκυριών το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας έχει ήδη εισηγηθεί τις προτάσεις του ενώ το επίδομα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα ακολουθήσει τα κριτήρια του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο όταν θα έχουν διακοπεί οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία στο σύστημα, προκειμένου να αιτιολογήσουν ότι έχουν υψηλή κατανάλωση. Παράλληλα, έχουν διευκρινισθεί και τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το ύψος της ενίσχυσης που αναλογεί σε κάθε περιοχή.

Έτσι το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100-800 ευρώ και οι ωφελούμενοι θα είναι:

  • Άγαμοι με εισόδημα έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.00 ευρώ για τους έγγαμους.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου ένα εκατομμύριο, ωστόσο θα λάβουν το επίδομα με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το κονδύλι κυμαίνεται σε 150-200 εκατ. ευρώ και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης που χρηματοδοτεί και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπό εξέταση είναι και η ένταξη στο επίδομα και όσων χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο.