ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα λεφτά στα εμπορεύματα - Η προτροπή ενός γκουρού που ρίχνει «κόκκινο» στις μετοχές

Όλα τα λεφτά στα εμπορεύματα - Η προτροπή ενός γκουρού που ρίχνει «κόκκινο» στις μετοχές

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, προτρέπει τους επενδυτές να ποντάρουν σε εμπορεύματα

Αποφύγετε μετοχές και ομόλογα και βάλτε χρήματά σας σε εμπορεύματα.

Αυτό συμβουλεύει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, ο οποίος ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξει «year end rally» στις αγορές, ενώ χαρακτηρίζει περίεργη και πρόσκαιρη την άνοδο στις μετοχές.

Αλλοι πάλι διατηρούν τις ελπίδες ότι θα επαναληφθεί φέτος το φαινόμενο τα χρηματιστήρια να υπεραποδίδουν στο τέλος του έτους. Ωστόσο ο Κολάνοβιτς εξηγεί γιατί αυτό είναι απίθανο σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του.

«Ένα σημαντικό μέρος του ράλι των μετοχών τις τελευταίες δύο εβδομάδες οφειλόταν στα long στοιχήματα όσων ήταν κερδισμένοι από την πρόσφατη άνοδο, προκειμένου να συνεχίζουν να βγάζουν κέρδη. Έτσι κάποιοι επενδυτές αναγκάστηκαν να αγοράσουν μετοχές για να καλύψουν ένα λάθος στοίχημα ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν», υποστήριξε ο Κολάνοβιτς. Η απαισιοδοξία του για την πορεία των μετοχών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά επιτόκια, στο γεγονός πως ο καταναλωτή θα αναγκαστεί να σταματήσει να ξοδεύει, καθώς τα επιτόκια στα δάνεια, τα κριτήρια για χορηγήσεις γίνονται αυστηρότερα και οι μεγαλώνει ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan προτρέπει τους επενδυτές να ποντάρουν στα εμπορεύματα: «Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου τον περασμένο μήνα μας κάνει πιο θετικούς για τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς», σημείωσε. Φυσικά, το στοίχημα στην ενέργεια είναι δύσκολο. Σε συνεχή βάση συμβάσεων, οι τιμές του αμερικανικού αργού καταγράφουν μείωση 2% μέχρι στιγμής φέτος, μετά από αύξηση μόλις 6,7% το 2022.

Ορισμένοι «ταύροι» του πετρελαίου πιστεύουν ότι υπάρχει περιορισμένη προσφορά αργού, το οποίο ο κόσμος χρειάζεται ακόμα άφθονο για να συνεχίσει να αναπτύσσεται και δεδομένης της έλλειψης επενδύσεων σε υποδομές τα τελευταία χρόνια, οι πιο πράσινες επιλογές θεωρούνται ανεπαρκείς για να καλύψουν τυχόν έλλειμμα.

Τα εμπορεύματα δεν κατάφεραν να λάβουν ώθηση ούτε μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ και Γάζας και ούτε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, με τις τιμές να μην κινούνται έντονα ανοδικά. Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Citigroup υποστήριξαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν, καθώς «η προσφορά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση το 2024». Και βλέπουν το αργό Brent κατά μέσο όρο 73 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ωστόσο προειδοποιούν ότι πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα και αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πολύ υψηλότερα αυτόν τον χειμώνα.