ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάπαλος στο Newsbomb.gr: Δεν θα βάλουμε τη θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών

Τσάπαλος στο Newsbomb.gr: Δεν θα βάλουμε τη θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος και ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας απαντούν στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Αμαλίας Κάτζου για τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση χθες η κυβέρνηση, καθώς και τις αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Η κοινή πεποίθηση πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, διαφωνώντας ωστόσο με τον τρόπο, εκφράστηκε κατά τη συζήτηση στο τραπέζι του Newsbomb.gr. για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε σε δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ξεκινώντας τη συζήτηση μίλησε για τη σημασία του φορολογικού νομοσχεδίο και τους στόχους του. «750.000 νέοι επαγγελματίες θίγονται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το 40% εξ αυτών δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ περισσότερο φόρο. Αντιθέτως, γύρω στους 120.000 θα δουν μείωση φόρου λόγω του τέλους επιτηδεύματος» είπε.

Συνεχίζοντας είπε ότι 60% εξ αυτών ένα μεγάλο κομμάτι είτε έχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση είτε είναι συνταξιούχοι, ή έχουν αγροτική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Που σημαίνει ότι ούτε αυτοί θα πληρώσουν πλήρως το τκεμήριο, εξήγησε.

Όσον αφορά αυτούς που δεν εμπίπτουν ούτε στην τελευταία κατηγορία, ο Όμηρος Τσάπαλος είπε πως είναι άνθρωποι που κατά βάση δηλώνουν κάτω από τα εισοδήματα που δηλώνει ένας μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Έσπευσε να σημειώσει πως υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που το τεκμήριο καθίσταται μαχητό, όπως για παράδειγμα φυσικές καταστροφές ή ασθένεια.

Ταυτόχρονα θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει τη θηλιά στον λαιμό του επαγγελματία, κατανοώντας ότι είναι μια μεταβατική περίοδος.

Σχολιάζοντας τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Γιάννης Χατζησαλάτας επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας λόγο να υποστηριχθούν τα τεκμήρια εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως είναι χρέος της Πολιτείας να «ανακαλύψει» τη φοροδιαφυγή μέσω πραγματικών στοιχείων.

Καθιστώντας ακόμη πιο ξεκάθαρη τη θέση του, ανέφερε αντί για τον έλεγχο των επαγγελματιών που δηλώνουν έως 10.000 εισόδημα, πάμε σε ένα οριζόντιο μέτρο που είναι τα τεκμήρια.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για αιφνιδιασμό της κυβέρνησης αναφορικά με την αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου από 1/1/2023.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο κανάλι του Newsbomb.gr στο Youtube.

Σχετικές ειδήσεις