ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Έκρηξη» τιμών σε πορτοκάλια και μήλα - «Απαγορευμένα» είδη στις λαϊκές

Ακρίβεια: «Έκρηξη» τιμών σε πορτοκάλια και μήλα - «Απαγορευμένα» είδη στις λαϊκές
INTIME

Με το σταγονόμετρο οι αγορές στα φρούτα, με τα μήλα και τα πορτοκάλια να έχουν άνοδο μέχρι και 20,5%

Απότομη και στα ύψη είναι η τιμή των φρούτων η οποία έχει δει άνοδο 20,5 % μέσα στον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με τον Οργανισμό κεντρικών αγορών και αλιείας.

Οι Έλληνες καταναλωτές καταφθάνουν στις λαϊκές με συγκρατημένα πορτοφόλια και λίστες και οι αγορές γίνονται με το σταγονόμετρο, αφού η ακρίβεια σε κάθε τους ανάγκη, τους έχει πια λυγίσει.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στα μήλα, τα οποία πέρυσι πωλούνταν 70 λεπτά και φέτος στο 1,20 ευρώ. Σοκ οι τιμές και στα πορτοκάλια, τα οποία πέρυσι πωλούνταν 70 λεπτά και φέτος σκαρφάλωσαν στο 1,70 ευρώ.

Αυξημένες οι τιμές και στα μανταρίνια με τις αγορές να καταγράφουν ελλείψεις στην παραγωγή και τους πάγκους.

«Πικρά» και τα πορτοκάλια: Τι λέει παραγωγός στο Newsbomb.gr

Για την πορεία των τιμών στην Ελλάδα μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Γιάννης Δημάκης, παραγωγός και διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Υπάρχει μια παγκόσμια κρίση στην παραγωγή χυμού πορτοκαλιού η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παγκοσμίως, επομένως και στη χώρα μας. Η βιομηχανία χυμοποίησης γενικώς στηρίζονται στα σκάρτα των συσκευαστηρίων».

Και προσθέτει: «Με απλά λόγια ο εξαγωγέας και ο έμπορος νωπών πορτοκαλιών στην Ελλάδα παίρνει τα πορτοκάλια από το κτήμα και ότι δεν κάνει για νωπό το πάει στον χυμό. Πέρσι η τιμή των πορτοκαλιών αυτών ήταν από 8 έως 10 λεπτά/κιλό φέτος φαίνεται ότι η τιμή αυτή έχει σχεδόν διπλασιαστεί και θα είναι κοντά στα 20 λεπτά».

Στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, η χονδρική τιμής της ποικιλίας Βαλέντσια στις 2/11 άγγιζε τα 1,7 ευρώ/κιλό καταγράφοντας αύξηση από πέρυσι 142,8%! Αντίστοιχα η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 2,07 έως 2,25 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Δημάκη: «οι τιμές που βλέπαμε μέχρι τώρα στα 2,25 ευρώ το κιλό αφορούσαν τα Βαλέντσια που είχαν τιμή παραγωγού πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ποικιλία η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες είχε πολύ καλές τιμές. Αυτά τα επίπεδα τιμών δεν ισχύουν για τις τιμές στην ποικιλία Ναβαλίνα που μπαίνει τώρα στην παραγωγή».

Πριν απο λίγες ημέρες ξεκίνησε η εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Ναβαλίνα, τα πρώιμα Μέρλιν δηλαδή. Η τιμή τους ενώ άγγιζε πέρυσι τα 33-35 λεπτά το κιλό, φέτος φθάνει τα 40 – 42 λεπτά/κιλό. Όσον αφορά την τιμή καταναλωτή με δεδομένη την φετινή τιμή θεωρώ ότι στο ράφι το πορτοκάλι το χειμώνα θα είναι μέχρι από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό».