ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας
AP.

H Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες της Ευρωζώνης που συμμορφώνονται με τις κατευθύνσεις μας, για τη δημοσιονομική πολιτική», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σήμερα (21/11), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άναψε» το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2024, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για την αξιολόγηση των προσχεδίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

«Θεωρούμε ότι επτά κράτη – μέλη της Ευρωζώνης συμμορφώνονται με τις κατευθύνσεις μας, για τη δημοσιονομική πολιτική: Κύπρος, Εσθονία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία και Ισπανία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι εννέα χώρες δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες και συγκεκριμένα: Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Τα υπόλοιπα τέσσερα κράτη, δηλαδή το Βέλγιο, η Κροατία, η Φινλανδία και η Γαλλία, κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμισθούν, σημείωσε, τονίζοντας ότι «αυτές οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικές τους πολιτικές για το 2024 ακολουθούν τις συστάσεις μας».

«Αυτό σημαίνει μείωση των καθαρών τρεχουσών δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις, περαιτέρω σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης για το κόστος ενέργειας. Ως θετικό, θεωρούμε πως όλα τα κράτη – μέλη συμμορφώνονται με τη σύσταση για τη διατήρηση των εθνικά χρηματοδοτούμενων επενδύσεων, το 2024», προσέθεσε.

Ήδη, η Επιτροπή έχει αποσαφηνίσει ότι θα συστήσει στο Συμβούλιο την έναρξη των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος, την άνοιξη του 2024. «Τα κράτη – μέλη έχουν πλήρη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές τους προτεραιότητες, για του χρόνου. Όμως, χρειαζόμαστε παρόμοια σαφήνεια και προβλεψιμότητα και για τα επόμενα έτη», προσέθεσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες

«Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για τις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων, το συντομότερο δυνατόν. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά και ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα», προσέθεσε.

Αναφορικά με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, ο κ. Ντομπρόβσκις έκανε δύο παρατηρήσεις: «Πρώτον, ενώ η ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη έχει αμβλύνει ορισμένες μακροχρόνιες ανισορροπίες, οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τα υφιστάμενα υψηλά χρέη. Δεύτερον, οι πιέσεις στις τιμές και το κόστος εξακολουθούν να αποκλίνουν μεταξύ των κρατών – μελών».

«Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για πιθανές απώλειες στη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό. Στις αρχές του 2024, η Επιτροπή θα προετοιμάσει εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για τις ένδεκα χώρες που εντοπίσθηκαν με υπερβολικές ή απλές ανισορροπίες το 2023, δηλαδή οι: Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.

Σχετικές ειδήσεις