ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Πέρα από την αύξηση του επιδόματος παιδιού, διευρύνεται και ο αριθμός των δικαιούχων που θα το λάβουν.  

Χορήγηση δικαιώματος ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, όχι μόνο του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, αλλά και ασφαλιστικών ταμείων όπως ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ, καθώς και σε αγρότισσες.

Ετσι, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες. Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Οι οποίες βέβαια έχουν δικαίωμα μετά τη γέννα και για 24 μήνες να μην εργάζονται, λαμβάνοντας μάλιστα το σύνολο του μισθού τους.

Υπενθυμίζεται πως από τον Δεκέμβριο αυξάνονται τα επιδόματα παιδιών για τους δικαιούχους. Μάλιστα, θα λάβουν μιάμιση επιπλέον δόση τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, το επίδομα παιδιού αυξάνεται κατά 150 ευρώ. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα πάρει το Δεκέμβριο 350 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος για το παιδί.

Συγκεκριμένα:

  • Το επίδομα για ένα παιδί, από τα 50 ευρώ θα ανέλθει στα 70 ευρώ. 

  • Για δύο παιδιά από τα 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 120 ευρώ 

  • Για τρία παιδιά το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ ευρώ
  • Για 4 παιδιά οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ που εισέπραξαν φέτος.

Χριστουγεννιάτικο «δώρο»

Τα ποσά πληρωμών, από το επίδομα διμήνου και το δώρο, που θα λάβουν τον Δεκέμβριο οι οικογένειες με 1 ως 5 παιδιά διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικογένεια με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ θα πάρει 56 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 42 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 98 ευρώ.
  • Οικογένεια με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.250 ευρώ θα πάρει 168 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 126 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 294 ευρώ.
  • Οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 17.750 ευρώ θα πάρει 336 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 252 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 588 ευρώ.
  • Οικογένεια με 4 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 17.750 ευρώ θα πάρει 504 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 378 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά 882 ευρώ.
  • Οικογένεια με 5 παιδιά και πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα ως 15.250 ευρώ θα πάρει 1.120 ευρώ επίδομα 6ου διμήνου και 840 ευρώ επίδομα δώρο, δηλαδή συνολικά θα πληρωθεί 1.960 ευρώ μέσα στις γιορτές.

Τα παραδείγματα για το επίδομα παιδιού

Μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού (125 εκατ. ευρώ και 800 χιλιάδες δικαιούχοι). Για κάθε 100 ευρώ που λαμβάνει τώρα ένας γονιός τον Δεκέμβριο θα πάρει επιπλέον 150.

Αν δηλαδή παίρνει 100 ευρώ τον Δεκέμβριο θα πάρει 250 ευρώ. Οικογένεια με τέσσερα παιδιά και εισόδημα 10-15.000 ευρώ. Σήμερα παίρνουν το μήνα 168 ευρώ. Τον Δεκέμβριο θα πάρουν επιπλέον 252 ευρώ ή συνολικά 420 ευρώ.

50% της μηνιαίας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (24 εκατ. και ωφελημένοι 210 χιλιάδες). Αυτοί θα πάρουν και αύξηση 8%.

Οικογένεια με ένα παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο (70 ευρώ το μήνα), θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο. Επειδή πριν τις γιορτές πληρώνεται και το επίδομα Ιανουαρίου συνολικά θα πάρει 250 ευρώ (175 ευρώ για Δεκέμβριο και 70 για Ιανουάριο).

Οικογένεια με 2 παιδιά που παίρνει 280 ευρώ το δίμηνο (140 ευρώ το μήνα), θα πάρει 210 ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Συνολικά θα πάρει 350 ευρώ για τον Δεκέμβριο και 140 για Ιανουάριο = 490 ευρώ συνολική πληρωμή πριν τις γιορτές.

Οικογένεια με 3 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 560 ευρώ (280 ευρώ το μήνα), θα πάρει την επιταγή των 420 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 700 ευρώ για τον Δεκέμβριο και 280 για Ιανουάριο = 980 ευρώ συνολική πληρωμή πριν τις γιορτές.

Οικογένεια με 4 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 840 ευρώ (420 ευρώ το μήνα), θα πάρει την επιταγή των 630 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 1.050 ευρώ για τον Δεκέμβριο και 420 για Ιανουάριο = 1.425 ευρώ συνολική πληρωμή πριν τις γιορτές.


Ερωτήσεις – απαντήσεις για το Επίδομα Παιδιού

Σε ποιους χορηγείται το επίδομα παιδιού;

Το επίδομα παιδιού χορηγείται, κατόπιν αίτησης, στις κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στην ερώτηση 34, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Κάθε πότε υποβάλλω αίτηση επιδόματος παιδιού Α21;

H αίτηση Α21 υποβάλλεται μια φορά ετησίως από τον Μάρτιο κάθε έτους έως και 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μέσω της πλατφόρμας Α21 από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ή της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με χρήση των κωδικών taxisnet. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του ή λανθασμένης καταχώρησης οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της, οφείλει εντός ενός μήνα να προβαίνει σε τροποποίηση της αίτησης και μόνο στα πεδία που υπάρχουν μεταβολές.

Υπέβαλα την αίτηση Α21 αλλά δεν φαίνεται Εγκεκριμένη, αναφέρεται μόνο ότι είναι υποβληθείσα. Πρέπει να κάνω κάτι;

Όχι δεν απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια, αρκεί η οριστική υποβολή της αίτησης. Εφόσον πληροίτε τα κριτήρια του επιδόματος εμφανίζεται, στην αρχή της αίτησης όταν κάνετε προβολή, το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία είστε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και υπολογίζονται τα παρακάτω ποσά».

Κατά τη δημιουργία της αίτησης Α21 επισύναψα δικαιολογητικά και μετά τον έλεγχο και αποθήκευση της, στις επισημάνσεις γράφει: «Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ψηφιοποιημένου εγγράφου από τον ΟΠΕΚΑ». Τι να κάνω, να υποβάλλω την αίτηση;

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συμπλήρωση της ως προς τα λοιπά. Μόνο μετά την οριστική υποβολή της, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ μπορεί να ελέγξει το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και να το εγκρίνει ή μη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της αίτησης σας, μέσω της πλατφόρμας κάνοντας προβολή της αίτησης για να διαπιστώσετε αν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, αν έχει εγκριθεί ή όχι το επισυναπτόμενο δικαιολογητικό και για ποιο λόγο.

Αποκτήσαμε τέκνο εντός του τρέχοντος έτους. Πότε πρέπει να κάνουμε αίτηση;

Δικαιούσθε επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο χρόνο που ορίζετε στην ερώτηση (2). Τέκνο γεννημένο τον Δεκέμβριο, δεν δικαιούται επίδομα για το τρέχον έτος, ακόμα και εάν η αίτηση υποβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου έτους.

Πώς προσθέτω νέο τέκνο σε ήδη υποβληθείσα αίτηση Α21;

Κάνετε προβολή της ήδη υποβληθείσας αίτησης και πατάτε το κουμπί Δημιουργία Τροποποιητικής Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης (Α21). Στην νέα αίτηση πατάτε το κουμπί Προσθήκη Τέκνου και καταχωρείτε το επώνυμο (όχι μικρό όνομα ) και τον ΑΜΚΑ του παιδιού, στην συνέχεια ακολουθείτε τις οδηγίες της πλατφόρμας.

Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Τι σημαίνει η προϋπόθεση φοίτησης των ανηλίκων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση (φοίτηση από το προ νήπιο έως και το γυμνάσιο);

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών του αιτούντος Επίδομα παιδιού θα πρέπει:
α. να έχουν εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2022-2023 και
β. να ολοκληρώσουν επαρκώς τη φοίτησή τους στις 30-6-2023 για το εν λόγο σχολικό έτος, δηλαδή να μην αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη τους λόγω μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών.

Για την έγκριση αίτησης μέχρι 30-6-2023 θα πρέπει μεταξύ των άλλων να συντρέχει η προϋπόθεση ( α) και από 1-7-2023 έως 31-12-2023 θα πρέπει να συντρέχουν και οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις.

Κατά την υποβολή της αίτησης Α21 εμφανίζονται επισημάνσεις και ζητείται η συμπλήρωση στοιχείων σχετικά με τη φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων μου στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Τι πρέπει να κάνω;

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρήσετε:

α. τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την Τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

β. το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν εμφανίζεται σχετική επισήμανση.

10.Το εξαρτώμενο τέκνο μου φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά η φοίτηση του δεν επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης του/της μαθητή/τριας για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος του Δ/ντη ή του Προϊσταμένου της οικείας σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετική βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα.

Για ανήλικο τέκνο που έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτά στο λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το Απολυτήριο Γυμνασίου.

11.Το εξαρτώμενο τέκνο μου είναι ηλικίας 4 έως 16 ετών αλλά δεν φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση δικαιούμαι το επίδομα;

Όχι.

Σε περίπτωση που το εξαρτώμενο τέκνο μου υποχρεούται να επαναλάβει την τάξη λόγω αδικαιολογήτων απουσιών δικαιούμαι το επίδομα;

Στις περιπτώσεις που δεν εκπληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους 2022-2023, η επαρκής φοίτηση των ανηλίκων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών το επίδομα διακόπτεται από 1-7-2023 μέχρι 31-12-2023 και δεν επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2023-2024.

13.Το εξαρτώμενο τέκνο μου δεν ήταν γραμμένο στο σχολικό έτος 2022-2023 δικαιούμαι επίδομα παιδιού αν εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024.

Επίδομα για το έτος 2023 δεν θα δικαιούστε, εφόσον το τέκνο εγγραφεί στο σχολικό έτος 2023-2024 θα δικαιούστε επίδομα παιδιού από το έτος 2024 και μέχρι 30-6-2024 που θα ελεγθεί εκ νέου η επαρκής φοίτηση στο εν λόγω σχολικό έτος.

14.Το παιδί μου τέλειωσε το Λύκειο πέρυσι και το τρέχον έτος είναι φοιτητής ή σπουδαστής, το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο το τρέχον έτος για να λάβω επίδομα;

Το παιδί αυτό θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους έναρξης των σπουδών.

15.Παιδί που πήρε ακαδημαϊκή μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείτε εξαρτώμενο τέκνο;

Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.

16.Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται το επίδομα;

Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά.