ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουχτερό» το εορταστικό τραπέζι φέτος - Πότε έρχεται το Καλάθι των Χριστουγέννων

«Τσουχτερό» το εορταστικό τραπέζι φέτος - Πότε έρχεται το Καλάθι των Χριστουγέννων
Pixabay

Στο τραπέζι η επιστροφή του εορταστικού καλαθιού μέσα στον Δεκέμβριο - Έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές για τα χριστουγεννιάτικα τρόφιμα 

Το χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού ετοιμάζεται να επαναφέρει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο, για να τεθεί σε εφαρμογή για όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό θα ενταχθούν εορταστικά είδη με μειωμένες τιμές.

Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 αναφέρει ότι παρόλο που ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά την επίσκεψή του σε γνωστό πολυκατάστημα ανέφερε ότι ενδεχομένως να μην γίνει το καλάθι των Χριστουγέννων, η επιστροφή του ήδη μελετάται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με συμμετοχή μεγάλων εταιρειών και όχι μόνο. Οι τιμές στα εορταστικά είδη είναι ήδη μειωμένες 15-20% σε σχέση με το 2022.

Ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Έχει μειωθεί το μεταφορικό κόστος, έχει μειωθεί το κόστος αγοράς των προϊόντων αυτών και φαίνεται ότι οι μειώσεις έχουν περάσει και στον καταναλωτή και αυτό είναι που ζητάμε από όλες τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και από όλες τις αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών και παιχνιδιών. Όλοι να συναισθανθούν την ανάγκη των νοικοκυριών να μειωθούν οι τιμές, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά που χρειάζεται».

Έρευνα αγοράς από τους καταναλωτές

Την ίδια ώρα πολλοί καταναλωτές έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνα αγοράς, αναζητώντας προσφορές σε τρόφιμα και προϊόντα που δεν λείπουν από τα σπίτια την περίοδο των εορτών. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προβλέπεται 10% ακριβότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι, αφού οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα ξεπερνούν το 20%.

Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση καταναλωτή σε κρεοπώλη, μπροστά στην κάμερα του Alpha «Εάν έρθουμε την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ακριβότερα;».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ένα πλήρες χριστουγεννιάτικο τραπέζι για έξι άτομα, με συνοδευτικά κρασί και γλυκά, που πέρυσι κόστισε 150 ευρώ, φέτος θα κοστίσει 165 ευρώ.

Ψωνίζουν ήδη για τα Χριστούγεννα φοβούμενοι νέες ανατιμήσεις

Αρκετοί πάντως δηλώνουν ότι έχουν ήδη κάνει τα ψώνια για το εορταστικό τραπέζι, φοβούμενοι νέα άνοδο των τιμών.

Το καλάθι των Χριστουγέννων θα περιλαμβάνει σε χαμηλές τιμές μεταξύ άλλων γαλοπούλα, μοσχάρι, χοιρινό, τσουρέκι, βασιλόπιτα και σοκολατοειδή. «Να έχουν τα νοικοκυριά, η ελληνική οικογένεια το γιορτινό της τραπέζι γεμάτο με τα απαραίτητα, για να περάσουν όμορφες γιορτές». Η λίστα με τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει το χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού, θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Alpha, ώστε να ξεκινήσει στις 12 Δκεεμβρίου και να διατηρηθεί έως τις 3 Ιανουαρίου.

Το καλάθι των Χριστουγέννων θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα σουπερμάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ.

Ψάχνουν το φθηνότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σε ό,τι αφορά την ένταξη χριστουγεννιάτικων ειδών για τον στολισμό του δέντρου, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Βλέπουμε ότι οι τιμές είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20%. Έχουμε μειώσεις που φτάνουν και το 30%. Φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητο ένα χριστουγεννιάτικο καλάθι για στολίδια».

Πάντως, καταναλωτές που δεν έχουν στολίσει ακόμη κάνουν έρευνα αγοράς σε δέντρα και στολίδια και επιλέγουν εκείνα που βρίσκουν φθηνότερα.

«Τιμές οικονομικές, έχει πολλά προϊόντα, πολλά καινούργια είδη σε σχέση με πέρυσι», λέει καταναλωτής στην κάμερα του Alpha, ενώ μία κυρία διαπιστώνει: «Οι τιμές καλές είναι, λεφτά δεν έχει ο κόσμος». Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι τιμές έχουν υποστεί αύξηση.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Παράλληλα όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα τόσο αναδεικνύεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα και να παταχθεί παραδειγματικά η αισχροκέρδεια.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ σημείωσε πως η πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμής περιλαμβάνει πάνω από 1.000 κωδικούς και εξαπλώνεται.

Πάνω από 20.000 έλεγχοι για αισχροκέρδεια, έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ενώ μετά από τα πρόστιμα έχει παρατηρηθεί μείωση τιμών στα προϊόντα.

Σχετικές ειδήσεις