ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Δυσάρεστα νέα για ελεύθερους επαγγελματίες - Ποια επιδόματα «κόβονται» λόγω τεκμαρτού

Φορολογικό: Δυσάρεστα νέα για ελεύθερους επαγγελματίες - Ποια επιδόματα «κόβονται» λόγω τεκμαρτού
Αρχείου AP

Από την Πρωτοχρονιά του 2024 θα λαμβάνεται υπόψη στη χορήγηση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων το τεκμαρτό εισόδημα 

Δυσάρεστες εκπλήξεις «κρύβει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς «κόβονται« επιδόματα λόγω του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη από την 1η Ιουανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης Καθημερινής η εξομοίωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος με το πραγματικό δηλούμενο εισόδημα συνδέεται με διατάξεις που αφορούν στη χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, συνεπώς πολλά από αυτά είτε θα μειωθούν είτε θα «κοπούν». Η εξέλιξη αυτή αφορά περίπου στο 71% των επαγγελματιών.

Ποια επιδόματα «κινδυνεύουν»

Με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το οποίο ανέρχεται από 10.920 ευρώ έως 14.196 (από 12 χρόναι και άνω επαγγελματικής δραστηριότητας) πολλοί επαγγελματίες δεν θα λάβουν τον μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ για το 2024, αλλά ούτε τα επιδόματα στέγασης και τέκνων.

  • ΕΝΦΙΑ

Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας τις 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας δηλώνει 5.000 ευρώ και πληρώνει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι 10.920 και η έκπτωση θα «εξαφανιστεί».

  • Επίδομα στέγασης

Το ποσό του επιδόματος ορίζεται στα 70 ευρώ για τον δικαιούχο και επιπλέον αύξηση 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το μέγιστο ύψος του ετήσιου συνολικού εισοδήματος ανέρχεται σε 21.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το ύψος του ανέρχεται μηνιαίως:

α) για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου,

β) για την δεύτερη κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου και

γ) για την τρίτη κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.

Ετσι πολλοί είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λαμβάνουν σήμερα μάλιστα την ανώτερη κλάση του επιδόματος τέκνων. Οικογένεια ελεύθερου επαγγελματία με ένα παιδί που δήλωνε έως 10.500 ευρώ λαμβάνει σήμερα μηνιαίως 70 ευρώ, με το νέο σύστημα θα κατέβει κλάση και θα λαμβάνει 42 ευρώ το μήνα.

  • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Για ένα ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2400 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως εάν σε αυτή τη περίπτωση είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας και δήλωνε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, προφανώς και λαμβάνει το επίδομα. Με το νέο φορολογικό αυτόματα τίθεται εκτός των κριτηρίων του επιδόματος. Με τα σημερινά δεδομένα, το επίδομα ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει ακόμα και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Μετά την αύξηση 8%, το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις