ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Τρελές αποδόσεις 163% - Θαύμα ή «φούσκα»;

Bitcoin: Τρελές αποδόσεις 163% - Θαύμα ή «φούσκα»;

Το Bitcoin διατηρείται πάνω από τα 43.000 δολάρια μετά τη μεγαλύτερη ανοδική πορεία του από τον Μάιο.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο σημείωσε άνοδο για έξι ημέρες έως την Τρίτη, κερδίζοντας περίπου 16%. Η ανάκαμψή του το 2023 μετά από την περσινή καταστροφή στην αγορά Crypto, ανέρχεται πλέον στο 163%.

Μεγάλο μέρος του ράλι συνδέεται με την προοπτική ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει έγκριση του Bitcoin ETF που να στηρίζεται στη spot αγορά από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η BlackRock Inc. και η Fidelity Investments είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν την απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προς το παρόν, η δυναμική του Bitcoin επισκιάζει τυχόν ανησυχίες ότι μπορεί να είναι αδικαιολόγητη η τόσο μεγάλη άνοδος.

Η ανοδική συνολική διάθεση είναι εμφανής σε μια σειρά χωρών. Το Bitcoin στα χρηματιστήρια Upbit και Bithumb της Νότιας Κορέας κάποια στιγμή διαπραγματευόταν περίπου 4% πάνω από την επικρατούσα παγκόσμια τιμή την Τετάρτη, μια επιστροφή του λεγόμενου «kimchi premium» που έγινε πρωτοσέλιδο κατά την περίοδο της πανδημίας στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Στο Άμπου Ντάμπι, ο λιανοπωλητής υλικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων Phoenix Group Plc έκανε άλμα 35% στο ντεμπούτο του την Τρίτη. Η εταιρεία είναι η πρώτη καταχώριση που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα στη Μέση Ανατολή. Στο Ελ Σαλβαδόρ, ο Nayib Bukele είπε σε μια ανάρτηση στο X αυτή την εβδομάδα ότι οι επενδύσεις Bitcoin της χώρας έγιναν κερδοφόρες.

Ο Michael Novogratz, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital Holdings Ltd., προβλέπει ότι το Bitcoin είναι έτοιμο να φτάσει στην προηγούμενη κορύφωσή του σε ένα χρόνο από τώρα. Το Bitcoin έφτασε σε υψηλό σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, πριν υποχωρήσει 64% πέρυσι. Σύμφωνα με τον μόλις αρχίσει να διαπραγματεύεται το Bitcoin ETF, δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να εισρεύσουν στον χώρο του ETF εντός του πρώτου έτους.

Φυσικά, δεν είναι όλοι θαυμαστές των κρυπτονομισμάτων. Ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc., ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 99 ετών, αποκάλεσε το Bitcoin «επιβλαβές δηλητήριο» και προειδοποίησε ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ήταν «εν μέρει απάτη και εν μέρει αυταπάτη».